REAL TIME |

Weather Icon

Συρία: Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – «Βέτο» ΗΠΑ και Ρωσίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βορειοανατολική Συρία, αφού ΗΠΑ και Ρωσία άσκησαν «βέτο»
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν τα 5 ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του.
Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ζήτησαν τη συνάντηση της Πέμπτης, στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία.
Τονίζουν, δε, ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τι υποστηρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.
Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας» που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη» καταλήγουν.

Τη στιγμή που η σφαγή συνεχίζεται

Μάλιστα, συγκρούσεις και σφοδρές μάχες φέρεται να εξελίσσονται σε διάφορα χωριά, ανατολικά του Ευφράτη.
Απαντώντας, οι Κούρδοι, εξαπολύοντας βλήματα όλμων, ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό τουρκικών εδαφών χτυπώντας πόλεις στα σύνορα με τη Συρία.


Civilian casualties in hospital as a result of planes airstrikes on the city of Tal Abyad.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter


430

Απώλειες αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά

Αυτή τη στιγμή, Κούρδοι και Τούρκοι αλληλοκατηγορούνται για απώλειες αμάχων, επιχειρώντας να επηρεάσουν τον διεθνή παράγοντα λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΗΕ.
Όπως καταγγέλλουν οι δύο πλευρές, από τις εχθροπραξίες υπάρχουν δεκάδες νεκροί άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, όλα τα τουρκικά μέσα προβάλλουν ως πρώτη είδηση επίθεση των Κούρδων σε τουρκικά εδάφη, από την οποία -όπως ισχυρίζονται- έχασε τη ζωή του ένα εννιά μηνών βρέφος.
Η εικόνα του νεκρού παιδιού -την οποία για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούμε να αναπαράγουμε- κάνει το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ. Ανακοίνωση, δε, για το περιστατικό εξέδωσε και του τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, οι επιθέσεις των Κούρδων είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εννιά μηνών Μωάμεθ Ομάρ, ενώ υπήρξαν 46 τραυματίες.

Διεθνής κατακραυγή για την τουρκική εισβολή

Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη στρατιωτική επέλαση της Τουρκίας στα κουρδικά εδάφη στη βορειοανατολική Συρία.
H παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί ενεή τις σφαγές στη Συρία, ενώ μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες του κόσμου καταδικάζουν την κίνηση της Τουρκίας.
Παράλληλα, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα και συνεδριάζει εδώ και ώρες για την κατάσταση στη Συρία.

H αντίδραση των ΗΠΑ

Από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν έντονα ήταν οι ΗΠΑ, η στάση των οποίων στο συριακό είναι διφορούμενη. Από τη μία, η επέλαση της Τουρκίας στη Συρία έγινε δυνατή ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας – Ιράκ.
Από την άλλη, πιθανότατα πιεσμένος από την έντονη αντίδραση της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Ντοναλντ Τραμπ είπε ότι η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι «κακή ιδέα» και ότι είναι ικανός να καταστρέψει την τουρκική οικονομία.

Turkey has been planning to attack the Kurds for a long time. They have been fighting forever. We have no soldiers or Military anywhere near the attack area. I am trying to end the ENDLESS WARS. Talking to both sides. Some want us to send tens of thousands of soldiers to….
….the area and start a new war all over again. Turkey is a member of NATO. Others say STAY OUT, let the Kurds fight their own battles (even with our financial help). I say hit Turkey very hard financially & with sanctions if they don’t play by the rules! I am watching closely.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πρώην αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού επέκριναν τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το γεγονός ότι «εγκατέλειψε τη Συρία».

Συγκρατημένη αντίδραση από το ΝΑΤΟ

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την επίθεση στην Συρία.
Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος και σημείωσε πως το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.
Να σημειωθεί ότι ο Στόλτενμπεργκ αναμένται να επισκεφτεί την Παρασκευή την Άγκυρα.

«Καμπανάκι» από ΕΕ προς την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».
Μάλιστα, η Κομισιόν απάντησε και στην απειλή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει 3,6 εκατ. πρόσφυγες σε περίπτωση που η Ευρώπη περιγράψει την επιχείρησή στη Συρία ως μια κίνηση κατάληψης.
«Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (…) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Έτοιμες να συνδράμουν στην κατάσταση Μόσχα και Βαγδάτη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλέχ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν τις επαφές για την διευθέτηση στην κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πλευρές.
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους «εκφράσθηκε η κοινή άποψη ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια στιβαρή και μακροχρόνια σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας μέσω της έναρξης διαλόγου μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας καθώς και μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας».
Επίσης «υπογραμμίστηκε ότι η Ρωσία και το Ιράκ είναι σε έτοιμες να συνδράμουν τέτοιου είδους επαφές».
Η Ρωσία σχεδιάζει μάλιστα να ασκήσει πίεση για διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μακρόν: Η επίθεση στη Συρία ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στην Συρία, η οποία «ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του».
«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν».
«Αυτός ο κίνδυνος που υπάρχει για να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του, είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τουρκία», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Γαλλία και Ιταλία καλούν τους πρέσβεις της Τουρκίας

Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία κάλεσαν τους εκάστοτε Τούρκους πρεσβευτές για εξηγήσεις στο γαλλικό και το ιταλικό ΥΠΕΞ αντίστοιχα.
O Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μουσά, εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία προκειμένου να επιτεθούν σε κουρδική πολιτοφυλακή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε νωρίτερα ότι η επίθεση της Τουρκίας είναι «απαράδεκτη» και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της.

Nετανιάχου: Το Ισραήλ καταδικάζει την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική επίθεση κατά κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία και προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.
«Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στη Συρία και προειδοποιεί κατά των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους πληρεξούσιούς της», τονίζει ο Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό», υπογραμμίζει.
Prime Minister Benjamin Netanyahu:
“Israel strongly condemns the Turkish invasion of the Kurdish areas in Syria and warns against the ethnic cleansing of the Kurds by Turkey and its proxies.
Israel is prepared to extend humanitarian assistance to the gallant Kurdish people.”

Καταδικάζει και η Ελλάδα

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την μονομερή, όπως την χαρακτηρίζει, στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Συρία εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας την Τουρκία να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία.
Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οδηγούν στον ξεριζωμό πληθυσμών στα συριακά εδάφη.
«Η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, το ΥΠΕΞ σημειώνει δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη με στρατιωτικά μέσα.

Κύπρος: Έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια η στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας στη Συρία

Ως άλλη μια έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται για ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ καταδίκασε απερίφραστα τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, «η τουρκική εισβολή παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, υποσκάπτει την επιτευχθείσα πρόοδο στην καταπολέμηση του Da’ esh και δημιουργεί τις συνθήκες για δυναμική επιστροφή των τζιχαντιστών στις επηρεαζόμενες περιοχές».
«Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην αλλοίωση διά της βίας του δημογραφικού χαρακτήρα του τοπικού πληθυσμού στη βόρειο-ανατολική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα προκαλέσει ευρεία ανθρωπιστική τραγωδία και μεγάλη αύξηση προσφυγικών ροών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Βρετανία ζητάει αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης και μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι μίλησε με την Άγκυρα «για να εκφράσει την απογοήτευση της Βρετανίας και την ανησυχία της για την στρατιωτική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία και για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση».
«Η επέμβαση δημιουργεί τον κίνδυνο για μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και υπονομεύει την προσήλωση στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Ιράν: Έκκληση να σταματήσει αμέσως η επίθεση

Η Τεχεράνη απηύθυνε σήμερα έκκληση «να σταματήσει αμέσως» η τουρκική επίθεση που εξαπολύθηκε χθες εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «εκφράζει τις ανησυχίες της» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης και «επιμένει στην ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις και να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα ζητάει να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.
«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube