Weather Icon
ΗΠΑ , Ισλάμ , ΟΗΕ , Συρία , Τουρκία 29 Οκτωβρίου 2019

Διεθνής συμμαχία κατά του ΙΚ ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ

REUTERS/STRINGER
Μία διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακοίνωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Για τη διεθνή αυτή αποστολή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, στις 14 Νοεμβρίου.

Οι διεθνείς ηγέτες σχολίασαν θετικά τον θάνατο του Μπαγκντάντι, αλλά τόσο οι ίδιοι, όσο και ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας προειδοποίησαν ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μία σοβαρή απειλή ασφάλειας, τόσο για την Συρία όσο και εκτός της Συρίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία στις 6 Οκτωβρίου, δεν εννοούσε ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει την μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Δεν υπήρξε ποτέ κάποια ιδέα ότι θα εγκαταλείψουμε την αποστολή μας κατά του Ισλαμικού Κράτους… Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι η αναζωπύρωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προλάβουν τη δραστηριοποίηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ και συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Παγκόσμια Συμμαχία για την καταστροφή θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και προκειμένου να παρεμποδίσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες των τζιχαντιστών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της «στις τελευταίες εξελίξεις στα βορειανατολικά της Συρίας, αλλά και την σχέση αυτών των εξελίξεων με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».
Ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν μπορούσε να έρθει καλύτερη στιγμή για τον Αμερικανό πρόεδρο. Αντιμέτωπος με μία έρευνα για την παραπομπή του και σφοδρή κριτική για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιο ότι εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 θα επενδύσει πολλά στην αμερικανική επιχείρηση – όπως επίσης στην άκαμπτη στάση του στο μεταναστευτικό και τις επιδόσεις στην οικονομία.
Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επιδρομή στην Συρία, κατά την οποία ο Μπαγκντάντι αυτοκτόνησε μαζί με τρία από τα παιδιά του, ενεργοποιώντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά γιλέκο που φορούσε ο ίδιος, όταν εγκλωβίστηκε μέσα σε μία στοά. Η κηδεία του Μπαγκντάντι έγινε σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό στη θάλασσα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι στο Reuters.
Απήχθη οικογένεια Ιρακινών που φέρεται να συνδεόταν με το ΙΚ
Ελικόπτερα απήγαγαν από τη βόρεια Συρία μια οικογένεια «Ιρακινών» που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν ήταν σε θέση να πει ποιας χώρας ήταν τα ελικόπτερα που διεξήγαγαν την επιχείρηση εναντίον της τετραμελούς οικογένειας στην πόλη Τζαραμπλούς, στη μεθόριο με την Τουρκία.
«Μαχητές κατέβηκαν από ελικόπτερα στην περιοχή της Τζαραμπλούς», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή κυριαρχούν ομάδες Σύρων ανταρτών που στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία.
«Απήγαγαν μια τετραμελή οικογένεια από το Ιράκ, που είναι γνωστό ότι είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος», διευκρίνισε χωρίς να μπορεί να δώσει άλλες πληροφορίες.
Ανταποκριτής του AFP μετέδωσε ότι κάτοικος της περιοχής είδε ελικόπτερα και δήλωσε ότι μια οικογένεια απήχθη.
«Όποιος δεν σκοτωθεί, θα συλληφθεί», ανήρτησε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Twitter o Μουστάφα Μπάλι εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), την πολιτοφυλακή στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι. «Ακόμη μία επιτυχημένη επιχείρηση σήμερα το βράδυ», πρόσθεσε με αινιγματικό τρόπο.
naftmporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube