Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία 2 Οκτωβρίου 2019

Πομπέο: Απόπειρα εκφοβισμού διπλωματών από τους Δημοκρατικούς

REUTERS/Yuri Gripas
Για προσπάθεια εκφοβισμού διπλωματών, από τους οποίους ζητούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την υπόθεση Μπάιντεν, κατηγόρησε την Τρίτη τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και την οποία ανήρτησε στο Twitter, εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο η επιτροπή μεταχειρίζεται διακεκριμένους επαγγελματίες του Στέιτ Ντεπάρτμεντ και ξεκαθαρίζει πως δεν θα ανεχτεί τέτοιες τακτικές εκφοβισμού.

I’m concerned with aspects of the Committee’s request that can be understood only as an attempt to intimidate, bully, & treat improperly the distinguished professionals of the Department of State, including several career FSOs.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Ο Πομπέο υποστηρίζει ότι η κλήτευση πέντε αμερικανών διπλωματών ενώπιον της επιτροπής «δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτή ως απόπειρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και κακομεταχείρισης των επαγγελματιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Επικαλούμενος «βαθύτατες διαδικαστικές και νομικές αδυναμίες» που περιέχουν οι κλητεύσεις, ο υπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι εφικτό να ξεκινήσουν οι ακροάσεις στο Κογκρέσο από την Τετάρτη, δίχως να προτείνει κάποια άλλη ημερομηνία έναρξής τους.
Oι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τις Επιτροπές αυτές, έχουν ήδη ορίσει τις ημερομηνίες που θα καταθέσουν αυτοί οι πέντε υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες για το ουκρανικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ένας από αυτούς, ο Κερτ Βόλκερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, παραιτήθηκε την Παρασκευή. Οι άλλοι τέσσερις είναι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο Μαρί Γιοβανόβιτς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζορτζ Κεντ, ο πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ και ένας σύμβουλος του Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ούλριχ Μπρίτσμπουλ.
Κλήτευση από τις επιτροπές έχει λάβει και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να παραδώσει έγγραφα που θεωρούνται απαραίτητα για την έρευνα.
Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ ότι ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, του πιθανότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube