REAL TIME |

Weather Icon

Εκδήλωση στην Καλαμάτα με θέμα: “Τουρκία, Αν. Μεσόγειος, Ρωσία και ΗΠΑ” με τους Αλέξανδρο Μαλλιά και Σάββα Καλεντερίδη

Εκδήλωση στην Καλαμάτα με θέμα: “Τουρκία, Αν. Μεσόγειος, Ρωσία και ΗΠΑ” με τους Αλέξανδρο Μαλλιά και Σάββα Καλεντερίδη
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ Καλαμάτας, οι εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ και οι εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα: 
«Τουρκία, Νοτιοανατολική Μεσόγειος, Ρωσία και ΗΠΑ»

Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19:30 στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, Αριστομένους & Νικηταρά 3Α, Καλαμάτα.
Ο εκδότης και αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης σε μία εφ’ όλης της ύλης δημόσια συζήτηση με τον πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Π. Μαλλιά
Συντονίζει ο Χρήστος ΠαναγιωτόπουλοςΔικηγόρος, πρώην Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας
Ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς θα συζητήσει και θα υπογράψει τα 5 βιβλία του
Επιμέλεια εκδήλωσης: Δήμητρα Δημοπούλου, Σωτήρης Θεοδωρόπουλος


Βιογραφικό σημείωμα Αλέξανδρου Μαλλιά

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την ορεινή Γορτυνία. Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και Πιστοποιητικό Σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Στα φοιτητικά του χρόνια επί δικτατορίας πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για ελεύθερες εκλογές στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο του 1972 υπέγραψε την προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών των «42» φοιτητών κατά του διορισμένου φοιτητικού συμβουλίου. Εντάχθηκε στη «Δημοκρατική Άμυνα». Εργάσθηκε 1970-1972 στο Γραφείο Πληροφοριών στην Αθήνα της (τότε) Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάστηκε για ένα περίπου χρόνο στο Γραφείο Τύπου Γενεύης. Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε την πατρίδα ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.
Ασχολήθηκε συστηματικά με τα Βαλκανικά θέματα από το 1991 συνεχώς μέχρι σήμερα. Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1978-1982), Επιτετραμμένος στη Λιβύη (1983-1984), στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (1987-1988), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη, 1989-1993), Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπέξ Μιχάλη Παπακωνσταντίνου (καλοκαίρι 1993). Εν συνεχεία Επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών για Βουλγαρία και πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ (1995-1999), Πρέσβης στην Αλβανία (1999-2000), και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων (2000-2005).
Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009). Το 2009 ορίστηκε Σύμβουλος για Βαλκανικά θέματα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Στη θέση αυτή παρέμεινε μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και αποχώρησε από το ΥΠΕΞ την ημέρα της συνταξιοδότησής του.
Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια στον ελληνικό, βαλκανικό και διεθνή τύπο. Μετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια. Προσκαλείται για διαλέξεις και ομιλίες σε ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών. Είναι διπλωματικός αρθρογράφος στο μηνιαίο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία» και μετέχει της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού «Foreign Affairs».
Επισκέπτης – Εισηγητής στο «Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (στην Κόρινθο). Διδάσκει τακτικά στα Σεμινάρια του NEW YORK COLLEGE. Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Κατά την θητεία του ως πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον τιμήθηκε με πολλές σημαντικές διακρίσεις. Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτων με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 
Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του «Η Άλλη Κρίση – Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη». Τον Μάρτιο του 2014 δημοσίευσε το δοκίμιο με τίτλο «Το ελληνικό ζήτημα: Για μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη» στο περιοδικό FOREIGN AFFAIRS. 
Το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Οράματα και Χίμαιρες – διαδρομές ενός διπλωμάτη», από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ. 
Τον Αύγουστο του 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο – δοκίμιο με θέμα «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η Νέα Τουρκία και Εμείς» (Εκδόσεις Ι.Σιδέρης). 
Τον Νοέμβριο του 2017 επιμελήθηκε την έκδοση του συλλογικού βιβλίου με τίτλο «Ελλάδα και Αλβανία» (Εκδόσεις Ι.Σιδέρης). 
Τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» (Εκδόσεις Ι.Σιδέρης).
 Τον Απρίλη του 2014 εντάχθηκε στο νέο (τότε) ΠΟΤΑΜΙ. Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις Εκλογές του 2014 και υποψήφιος Επικρατείας στις Εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής στο ΠΟΤΑΜΙ από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι τον Ιούνιο 2015 οπότε παραιτήθηκε. Είχε προαναγγείλει τον αποχώρησή του πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στις οποίες ήταν υποψήφιος στη συμβολική τιμητική τελευταία θέση στη Θράκη. Δική του ήταν η αρχική θέση/πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
 Τον Φεβρουάριο 2019 ανταποκρίθηκε στην τιμητική πρόσκληση του Προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ιστορικό Ευρωπαϊκό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.


Βιογραφικό σημείωμα Σάββα Καλεντερίδη
Γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. 
Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό.
Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της «Υπόθεσης Οτζαλάν», τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο «Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας» καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία, για την οποία μαρτυρία κανείς από τους συμμετέχοντες στην υπόθεση πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες δεν εξέφρασε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο κάποια ένσταση ή διαφωνία! Σημειωτέον ότι το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων, ξεπερνώντας τις 15 χιλιάδες αντίτυπα.
Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Ινφογνώμων Εκδόσεις» και από το 2008 το ιστολόγιο «Ινφογνώμων Πολιτικά».
Ο Σάββας Καλεντερίδης από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.
Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την
έκδοση του βιβλίου Κράτος συμμορία ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την «Έκθεση
Σουσουρλούκ».
Έχει γράψει τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς «Ανατολικός και Δυτικός Πόντος» και
«Ιωνία – Χίος – Σμύρνη», ενώ το 2016 εξέδωσε από τις εκδόσεις του το βιβλίο του με τίτλο
«Κρίση και Πατριωτισμός», και το 2018 το βιβλίο “Το Εκκρεμές της Τουρκίας – Μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας”.
Σε συνεργασία με το ίδρυμα «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ» συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD “Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930” και του CD “Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας”.
Μετέφρασε και επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου «Η Ανατομία του Πολέμου στο
Κουρδιστάν», του Μουράτ Καραγιλάν, ενός εκ των ηγετών Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος και υπαρχηγού του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. 
Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου «Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Μύθος και πραγματικότητα», του βιβλίου «Οι μειονότητες στην Τουρκία» και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως Κάτω Ιταλία – Μεγάλη Ελλάδα, Σικελία, Ρόδος – Καρία – Λυκία, Χίος – Σμύρνη, Αιολία –Λέσβος-Αϊβαλί, Βουλγαρία – Ανατολική Ρωμυλία, Καππαδοκία – Κεντρική Ανατολία, Κωνσταντινούπολη – Μαρμαράς και Κρήτη, κ.ά..
Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι διαλέκτης της Σχολής Εθνικής Αμύνης και της Σχολής
Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης διδάσκει θέματα διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αγίας Παρασκευής, ενώ έχει παρουσιάσει αντίστοιχα θέματα στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube