REAL TIME |

Weather Icon

Κυπριακό: Διαπραγμάτευση με τουρκικά τελεσίγραφα

Κυπριακό: Διαπραγμάτευση με τουρκικά τελεσίγραφα
Έχει δίκαιο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να μην έχουμε συνέχεια παράπονα. «Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε» λέει. Είναι πολύ απλό. Τι υπάρχει να διαπραγματευτούμε; Ας το αποφασίσουμε. Η απελευθέρωση της Κύπρου. Όλης της Κύπρου. Και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Όσοι δεν νιώθουν όμηροι της Άγκυρας, όσοι ονειρεύονται ότι είναι συνεργάτες της κι ότι έχει συμφέροντα στην Κύπρο, που πρέπει εμείς να εξυπηρετήσουμε, ας μην το αποφασίσουν. Οι υπόλοιποι, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό οφείλουν να θέσουν. Ότι αυτό που μπορούμε να διαπραγματευτούμε πρώτα από όλα είναι η απελευθέρωση. Τα υπόλοιπα έπονται. Έτσι, για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα μια και καλή. Διότι, μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του, τους εννιά όρους που έθεσε προκειμένου να πάμε σε διαπραγμάτευση, όσοι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, και άλλοι, συνεχίσουν το βιολί της πενταμερούς διάσκεψης όπου δήθεν θα φανούν οι προθέσεις της Τουρκίας, είτε είναι άνοες, είτε είναι κάτι άλλο πολύ χειρότερο. Διότι, είναι ολοφάνερες οι προθέσεις της: Να εισπράξει όσα επιθυμεί, πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, με μια ενδιάμεση συμφωνία που θα αποτελεί την τελική λύση, στην οποία, βεβαίως, θα βάλει και το φυσικό αέριο.

Πριν πάμε σε διαπραγμάτευση, λέει, θα συμφωνήσουμε τη μορφή της λύσης, την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής, την αποτελεσματική συμμετοχή, θα συμφωνήσουμε χρονοδιάγραμμα, θα συμφωνήσουμε ότι στην πενταμερή δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορα άλλα, κι «εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο, για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με την “τδβΚ’’, όπως μέχρι σήμερα, με έναν πολύ θετικό τρόπο».

Είναι η απόλυτη αποθράσυνση του θηρίου, που ξεσκέπασε την πολιτική του εξευμενισμού, και στέλνει τελεσίγραφα μπας και το αντιληφθούν όλοι. Μάταια, βέβαια.
Δηλαδή, άμα συμφωνήσουμε εκ των προτέρων τη λειτουργία του πολιτεύματος και τον διαμοιρασμό της εξουσίας, εμείς τι θα έχουμε να διαπραγματευτούμε για να απαιτήσουμε την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την επιστροφή εδαφών; Μάλλον, όμως, αυτά είναι εκτός συζήτησης, όπως συχνά μας το ξεκαθαρίζουν. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αυτοί θεωρούν δεδομένο ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο θα παραμένει απραγματοποίητο όνειρο και οι δικοί μας ηγέτες είναι πανέτοιμοι να προχωρήσουν στην πολιτική ισότητα και στα υπόλοιπα, να συνεχίσουν να ικανοποιούν το τουρκικό θηρίο με την ελπίδα ότι κάποτε, στο άγνωστο μέλλον, θα έρθει και η ώρα της απελευθέρωσης. Δεν θα έρθει ποτέ με αυτή τη λογική. Διότι αυτή είναι η τουρκική λογική κι όλοι τη μάθαμε πια. Κι εμείς και οι Κούρδοι και οι Σύροι και οι Ισραηλινοί και οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι, ακόμα και οι Αμερικάνοι κι οι Ευρωπαίοι. Μπροστά σε αυτή τη λογική, δεν μπορείς να προτάσσεις μόνο την καλή σου θέληση και να προσεύχεσαι να δείξουν και οι άλλοι καλή θέληση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με όλη την ηγεσία, ή τουλάχιστον με την ηγεσία που δεν μεταπήδησε ακόμα στην τουρκική λογική, οφείλει να είναι ξεκάθαρος προς τη διεθνή κοινότητα, ιδίως προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Ό,τι ήταν να συζητηθεί για τη διακυβέρνηση (περιλαμβανομένων όσων προτάσσουν οι Τούρκοι περί αποτελεσματικής συμμετοχής) συζητήθηκε πέραν του δέοντος. Όσα παραμένουν να επιλυθούν είναι εύκολο να επιλυθούν όταν συμφωνηθεί το κορυφαίο. Αυτό και μόνο ήρθε η ώρα να διαπραγματευτούμε σε μια πραγματικά διεθνή διάσκεψη: Αποχώρηση κατοχικού στρατού, τερματισμός κάθε ρόλου της Τουρκίας στην Κύπρο και επιστροφή εδαφών. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας επιστραφεί στον Τσαβούσογλου το τελεσίγραφο: Να συνεχίσουν «αυτή τη δουλειά» με την “τδβΚ’’, όπως, είπε. Δηλαδή, να συνεχίσουν τον βίο τους στην παρανομία, αλλά να μην αναμένουν από εμάς τη νομιμοποίηση της κατοχής.

[email protected]

Φιλελεύθερος

σχετικά άρθρα