Weather Icon

Πώς ο τακτικισμός του Τραμπ στη Συρία επηρεάζει την Κύπρο

Ο τακτικός ελιγμός του Τραμπ να ανοίξει τον δρόμο στην Τουρκία για να εισβάλει στη Συρία, ενθαρρύνει την Άγκυρα να συνεχίζει και να εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστο Ιακώβου, ο οποίος μίλησε στο Sigmalive.
Η απόφαση των ΗΠΑ να συναινέσουν στην τουρκική ασφυκτική απαίτηση για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία κατά των Κούρδων, είναι μια τακτική υποχώρηση των ΗΠΑ που δεν συνιστά, ωστόσο, στρατηγική αλλαγή, ανέφερε ο κ. Ιακώβου.
«Πρόκειται για έναν τακτικισμό του Τραμπ, ο οποίος υπαγορεύεται πρωτίστως από τη διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στη Συρία», δήλωσε.


Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, επιχειρώντας να αποδυναμώσουν αυτό το μέτωπο (Τουρκία – Ρωσία – Ιράν) που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, υποχωρώντας στις απαιτήσεις του Ερντογάν.


Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, από την πλευρά της, αυξάνει τις απαιτήσεις της δεδομένου ότι ελαχιστοποιήθηκε η επιρροή της στη Βορειοδυτική Συρία με κίνδυνο, όταν θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Συρίας, να μην έχει ρόλο και λόγο.


Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο οδήγησε τον Τραμπ σ’ αυτόν τον τακτικό ελιγμό, όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, είναι ότι σε αντίθεση με τους Ρώσους, οι οποίοι διατηρούν δυνάμεις εντός της Συρίας, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ είναι πολύ περιορισμένη.


Συνεπώς, οι ΗΠΑ ικανοποιώντας τους Τούρκους, θέτοντας παράλληλα κάποια όρια, αποφεύγουν εξελίξεις τις οποίες δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν.


Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι οι στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένουν οι ίδιοι. Δηλαδή, η υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ και η διασφάλιση των οδών διέλευσης τους φυσικού πλούτου στη Μέση Ανατολή και σε βάθος χρόνου δεν εγκαταλείπουν τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους ή κρατιδίων, τα οποία θα αποδυναμώσουν τα Αραβικά κράτη της περιοχής.


Η κίνηση των ΗΠΑ να ανοίξει τον δρόμο στην Τουρκία για περισσότερες επεκτατικές ενέργειες, μπορεί να αποτελεί τακτικό ελιγμό, όμως μειώνει το κύρος των ΗΠΑ και την αξιοπιστία τους έναντι των Κούρδων αλλά και ευρύτερα της πολιτικής τους στην περιοχή.


Αυτό, με τη σειρά του ενθαρρύνει την Τουρκία να είναι πιο απαιτητική και πιο προκλητική σε μια σειρά άλλων μετώπων της περιοχής, περιλαμβανομένου του Αιγαίου και του Κυπριακού, τονίζει.


Ως εκ τούτου, το γεγονός αυτό μειώνει τις οποιεσδήποτε πιέσεις δύναται να ασκούσαν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία με φόντο τα ελληνοτουρκικά.


Με άλλα λόγια κατέληξε ο κ. Ιακώβου, διανύουμε μια περίοδο όπου η στρατηγική αναδίπλωση της Τουρκίας έχει κερδίσει κάποια πλεονεκτήματα, περιορίζοντας την αμερικανική επιρροή που θα μπορούσε να ασκηθεί προς την Άγκυρα για υποχωρήσεις.


Πηγή: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube