REAL TIME |

Weather Icon

Εκ του ασφαλούς τουρκικά παιχνίδια στο Κυπριακό

Σε τουρκικούς ρυθμούς κινείται το Κυπριακό, με την Άγκυρα όχι μόνο να χαράσσει τις γραμμές του γηπέδου, αλλά και να ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, που φαντάζει «σικέ»

Σε ατραπούς επικίνδυνες για το εθνικό συμφέρον οδήγησε το Κυπριακό η εβδομάδα εντατικών διεργασιών και ζυμώσεων στη Νέα Υόρκη. Η Τουρκία, καλά προετοιμασμένη, επιδίωξε και από τις ενδείξεις κατάφερε, να αλλάξει την κατεύθυνση και μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα και υβριδική προπαγάνδα να διατηρήσει ανοικτό το παράθυρο, για εξέταση άλλων λύσεων.
Ψάχνουν άλλοθι
Η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, και εξ απορρήτων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεδιπλώνεται χωρίς θολούρες και αμφισημίες. Είναι πέρα από σαφές ότι «πατώντας» στη διαστρέβλωση της πολιτικής ισότητας με αποτελεσματική συμμετοχή και γνωρίζοντας a priori ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, επιχειρούν τεχνηέντως να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την υπάρχουσα πρωτοβουλία. Και ως αποτέλεσμα του ναυαγίου να βάλουν στο τραπέζι την εξέταση άλλων μορφών λύσης που διακαώς επιθυμούν. Ναυαρχίδα, βεβαίως, αυτής της πολιτικής είναι να χρεώσουν την αλλαγή βάσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά -ότι δηλαδή πρώτος εισηγήθηκε συνομοσπονδία- αλλά και στην Ε/κ πλευρά ως σύνολο, ταμπελώνοντάς την ως αδιάλλακτη.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
«Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα». Η λαϊκή αυτή θυμοσοφία ίσως να βρίσκει αυτήν τη στιγμή την απόλυτη εφαρμογή της. Η Λευκωσία βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Το θέμα μη διατήρησης του status quo τίθεται πλέον από την Τουρκία και η ωμή αλήθεια είναι πως φτάσαμε στο σημείο, και με δικά μας λάθη, η διατήρησή του να θεωρείται και ως «μη χείρον βέλτιστο» για την ε/κ πλευρά. Από την άλλη ο Ακιντζί, που έχει μετατραπεί στη δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος της τουρκικής πολιτικής. Ενώ το παίζει ο υπέρ πάντων υποστηρικτής της ΔΔΟ και των συνομιλιών, έσπευσε μετά την ομιλία Αναστασιάδη να βάλει στο τραπέζι και άλλο αίτημα. Αφού τόσον καιρό μάς έλεγε για το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου, όταν το αποδέχθηκε επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέτεινε τα θέλω του, απαιτώντας, αυτήν τη φορά, ξεκάθαρη ονομαστική αναφορά και αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας. Δείχνοντας έτσι και το κακόπιστο της δικής του αντίληψης. Ζητεί δηλαδή αποσπασματική αποδοχή κομματιών που είναι σημεία διαπραγμάτευσης και τα οποία θα έπρεπε να είναι, στο πλαίσιο συνομιλιών, προϊόν δούναι και λαβείν.
Μπρος γκρεμός…
Σε όποια κατεύθυνση και αν κοιτάξει η Λευκωσία, βλέπει εμπόδια και ρίσκα. Το άνοιγμα της βεντάλιας των τουρκικών θέλω για να συναινέσει η Άγκυρα σε διαπραγματεύσεις επί του υπάρχοντος πλαισίου ΔΔΟ, προβληματίζει. Προβληματισμός που πολλαπλασιάζεται όμως αν το Προεδρικό κοιτάξει την άλλη επιλογή. Της μη επανέναρξης διαπραγματεύσεων ή της εξέτασης άλλων πιθανών λύσεων. Ο μονόδρομος της επιμονής στο συμφωνηθέν πλαίσιο θέλει και καλή πολιτική προετοιμασία καθότι, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σενάριο οι πιέσεις να κατευθυνθούν και πάλι στην ε/κ πλευρά δεν είναι απομακρυσμένο. Η αντίσταση και η μη αποδοχή έστω και κατ’ ελάχιστον σε προαποφάσεις που θέλει η Τουρκία πρέπει να είναι θέση αρχής, έστω και αν αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.
«Ανούσιο» το τετ-α-τετ Ακιντζί – Γκουτέρες
Ερμηνεύοντας το σκηνικό που έχει στήσει η Τουρκία και η σαφής πλέον προσπάθειά της να μπει σε απευθείας συζήτηση με την ελληνική κυπριακή πλευρά -χωρίς να αναγνωρίζει βεβαίως την Κυπριακή Δημοκρατία- γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι παρά μια μαριονέτα των Τσαβούσογλου και Ερντογάν και λειτουργεί ως πειθήνιο όργανό τους. Η αυριανή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα δεν μπορεί να είναι ουσιαστική, καθώς τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Άγκυρα και η όποια θέση αυτός θα εκφράσει θα περάσει από το πολιτικό φίλτρο των Τούρκων «μαστόρων» του. Ακόμη δηλαδή και να βάλει την σφραγίδα του στους «όρους αναφοράς» ο Γενικός Γραμματέας δεν θα μπορέσει να ανάψει το πράσινο φως αν δεν επιβεβαιώσει την αποδοχή τους από την Τουρκία. Αυτό λέγει πολλά για το επόμενο διάστημα.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube