REAL TIME |

Weather Icon

ΟΗΕ: Πιθανά εγκλήματα πολέμου από Τουρκία στη Συρία

ΟΗΕ: Πιθανά εγκλήματα πολέμου από Τουρκία στη Συρία
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να κατηγορηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου για εκτελέσεις Κούρδων μαχητών και πολιτικών. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, το Γραφείο του ΟΗΕ έχει αναφορές από εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία, έξι μέρες μετά την τουρκική εισβολή, τη λεγόμενη «Πηγή Ειρήνης». 
Μάλιστα, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συλλέγει πληροφορίες για τα περιστατικά εκτελέσεων, οι οποίες φαίνονται σε βίντεο, καλώντας την Τουρκία να διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

  

Κύμα συλλήψεων στην ΤουρκίαΕξάλλου, το πρωί η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις δημάρχους προερχόμενους από το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας του Λαού (HDP), διευρύνοντας μια καταστολή που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της εισβολής στη βόρεια Συρία.
Οι δήμαρχοι των πόλεων Hakkari, Yuksekova, Ercis και Nusaybin, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με Ιράκ και Συρία, κρατούνται κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Ως γνωστόν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP ότι συνδέεται με το  Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. 
Το φιλοκουρδικό HDP, του οποίου ο πρώτος ηγέτης Σελαχαντίν Ντεμιρτάς είναι κρατούμενος του τουρκικού καθεστώτος, ζήτησε να σταματήσει η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» χαρακτηρίζοντάς την «απόπειρα εισβολής». 
Σύμφωνα με δικές του ανακοινώσεις, 151 μέλη του συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε ποινικές έρευνες στους συμπροέδρους του HDP, ενώ διερευνά περισσότερους από 500 λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Κούρδοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη Ρας αλ Άιν 
Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν σήμερα ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν μία πόλη-κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  
Οι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση, και έκτοτε έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή μήκους μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων. 
Έχουν επίσης εισέλθει στη μεθοριακή πόλη- κλειδί Ρας αλ Άιν και πλέον προσπαθούν να την θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. 
Όμως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», εξήγησε το Παρατηρητήριο. 
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις». 

Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους. 
Στο μεταξύ πιο δυτικά συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya. 
Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.
Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ Άιν.


Ερντογάν: Καθαρίσαμε μια περιοχή 1000 χιλιομέτρων στα σύνορα από τους «τρομοκράτες»
Η Τουρκία έχει εκκαθαρίσει πάνω από 1000 χιλιόμετρα στα σύνορα από τους «τρομοκράτες» ανέφερε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως πρώτο βήμα του θα είναι να στείλει πίσω στη Συρία ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ενώ όπως είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών θα στείλει στη συνέχεια άλλα δύο εκατομμύρια.
Νωρίτερα, με άρθρο του στους Wall Street Journal ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε να μην επιτρέψει σε μαχητές του ISIS να ξεφύγουν από τη βόρεια Συρία. «Θα διασφαλίσουμε ότι οι μαχητές του ISIS δεν θα ξεφύγουν από τη βορειοανατολική Συρία» γράφει ο Ερντογάν.
Χαρακτήρισε δε υποκριτική τη στάση των δυτικών κρατών τα οποία ανησυχούν για μια μαζική διαρροή τζιχαντιστών μετά την τουρκική επιχείρηση στη βορειανατολική Συρία. «Οι ίδιες χώρες που κάνουν τον δάσκαλο στην Τουρκία σχετικά με τις αρετές της καταπολέμησης του ISIS σήμερα, απέτυχαν να σταματήσουν την εισροή ξένων τρομοκρατικών μαχητών το 2014 και το 2015» έγραψε ο Ερντογάν.


Περισσότεροι από 275.000 εκτοπισμένοι 
Περισσότεροι από 275.000 έχουν εκτοπιστεί από την πρώτη μέρα έναρξης της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000 παιδιά.
Πηγή: Philenews/Reuters/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube