fbpx
Weather Icon

Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια – «Ιστορικό λάθος το όχι της ΕΕ»

«Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε», έγραψε στο Twitter o Ζόραν Ζάεφ

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα Σκόπια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.
Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».


Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ένα μπλοκάρισμα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη. 

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.


Είπε πως θα συναντηθεί την Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.


Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, ο Ζάεφ επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τα Σκόπια στις «ράγες» της ένταξης στην ΕΕ.


«Ιστορικό λάθος της ΕΕ το μπλόκο στα Σκόπια»


«Στις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν σε ποιο μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα μας. Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά  στο twitter o Ζόραν Ζάεφ. 

ОДГОВОРНО излегувам пред граѓаните!


Европскиот сон на македонскиот народ, и на Албанците, Србите, Власите, Турците, Ромите, Бошњаците и сите други кои живеат во нашата земја – нема да биде срушен.
Сега е потребен вашиот став. Немаме време за губење.


Организирање брзи предвремени избори.


Избори најбрзо што може. Избори на кои вие граѓаните ќе донесете одлука за патот по кој треба да продолжи нашата земја. Граѓаните да кажат по кој пат да одиме натаму.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Зоран Заев

Σε επόμενη ανάρτησή του αναφέρει:


«Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα παλέψουμε γενναία και αποφασιστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να πάρουν πίσω την ελευθερία που φέραμε. Για τη χώρα και τους πολίτες, στέκομαι μπροστά σας και υπόλογος σε εσάς».


Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων,  την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών «που πάλεψαν υπέρ μιας θετικής απόφασης» για τα Σκόπια.


«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών. «Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

ЕУ не го испорача тоа што ни го вети. Ние ги завршивме сите наши обврски. Испорачавме резултати во реформите, ги решивме споровите со соседите, а тие не си останаа на зборот и не испорачаа.


Тоа што ЕУ не донесе одлука за отворање преговори со нас е нивна ИСТОРИСКА ГРЕШКА.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Се заблагодарувам на огромното мнозинство европски лидери кои се бореа за да се донесе позитивна одлука за нас. Ја цениме поддршка и знаеме дека и во иднина може да сметаме на нив.


Ние сме жртви на историска грешка на ЕУ и тоа кај сите нас предизвикува огромна огорченост.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Зоран Заев

Πρώτο Θέμα

σχετικά άρθρα