REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Οκτωβρίου 2019

Η νεοκαπιταλιστική Κίνα και τα νέα δεδομένα για τη Δύση



των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη και Γιώργου Ατσαλάκη*
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο θα μεταβάλλει το παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Η μεταμόρφωση της ασιατικής δύναμης που χρειάστηκε μόλις μια γενιά και η τεχνολογική υπεροχή.

Μέχρι το 1800 το μέσο ημερομίσθιο στην ανθρωπότητα ήταν 3 δολάρια. Σήμερα είναι πολλαπλάσιο και σε χώρες βασισμένες στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και στην καινοτομία όπως οι ΗΠΑ, είναι 183$.
Η Κίνα με ποσοστό φτώχειας πριν 40 χρόνια πάνω από 90%, δεν μπορούσε να μην υιοθετήσει το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Η εξέλιξη της Κίνας σε οπαδό της ελεύθερης οικονομίας, είναι η μεγαλύτερη και η ταχύτερη μεταμόρφωση που υπήρξε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία.
Η προσαρμογή της Κίνας στο καπιταλιστικό σύστημα μεταμόρφωσε τη χώρα μέσα σε μια γενιά. Όλοι οι κινέζοι εργάζονται όλη την μέρα, αποταμιεύουν, ανακυκλώνουν σχεδόν τα πάντα, καθώς κερδίζουν από την ανακύκλωση, σπουδάζουν, έχουν φιλοδοξίες και όραμα για να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, με βάση τα πρότυπα ζωής της Δύσης.
Το 1984 η Κίνα παρήγαγε το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σήμερα το 22%. Μέσα σε 22 έτη το 25% του πληθυσμού πού ζούσε στις πόλεις, έφθασε στο 55%, ενώ αντίστοιχα στη Μεγάλη Βρετανία χρειάστηκαν 120 έτη και στην Αμερική 80 έτη για την μετακίνηση του πληθυσμού. Το επίπεδο φτώχειας μειώθηκε από το 88% στο 1%.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube