Γενικά θέματα 26 Οκτωβρίου 2019

Υπόθεση Κατσίφα: «Ζητάμε δικαίωση, δεν υπάρχει πόρισμα, μας γκρέμισαν το εκκλησάκι προς τιμήν του»

Το Sputnik συνομιλεί με τον γαμπρό του εκλιπόντος ομογενή που πέθανε ένα χρόνο πριν στις Βουλιαράτες και προσπαθεί να μάθει ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος. Το πόρισμα, η καταστροφή μιας εκκλησίας προς τιμήν του, οι επόμενες κινήσεις της οικογένειας.
Έκρυθμη η κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο με το βλέμμα στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που βρέθηκε νεκρός μετά από συμπλοκή με Αλβανούς αστυνομικούς στις 28 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις της αλβανικής πλευράς βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αριθμητικά μεγαλύτερες από το συνηθισμένο, παραμένοντας σε επιφυλακή για τυχόν επεισόδια, στο Αργυρόκαστρο και στα γύρω χωριά, ανήμερα του μνημόσυνου. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν και αστυνομικοί με πολιτικά στην περιοχή.

«Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν με τον Κατσίφα έγινε σαφές στους κατοίκους, ότι δεν υπάρχει χώρος για μειονότητες. Ήταν τραγικό αυτό που έγινε. Όποιος και να ήταν αυτός ο άνθρωπος, θα μπορούσαν απλά να τον ακινητοποιήσουν οι αστυνομικοί και όχι να τον σκοτώσουν. Ο κόσμος φοβάται σε κάποια χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά δεν θα πάψει να κρατάει ζωντανή την ελληνική παράδοσή του», επισημαίνουν στο Sputnik, πηγές της ομογένειας, που επιθυμούν να μην κατονομαστούν.
Ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα στις Βουλιαράτες της Αλβανίας και η οικογένειά του ζητά απαντήσεις.
Το Sputnik μίλησε με τον γαμπρό του, τον Βαγγέλη Σακελαράκη, (τον σύζυγο της αδερφής του εκλιπόντος, της Ανθούλας Κατσίφα), ο οποίος μας είπε ότι ένα χρόνο μετά, δεν έχει βγει ακόμα πόρισμα για το θάνατο του ομογενούς.
«Το πόρισμα εκκρεμεί. Έχουν παραιτηθεί δύο εισαγγελείς. Ο πρώτος που παραιτήθηκε δεν διευκρίνισε τους λόγους, ούτε δέχθηκε να μας δει. Ο δεύτερος που παραιτήθηκε λέγαμε ότι θα τα βγάλει πέρα, αλλά τελικά παραιτήθηκε για λόγους υγείας, όπως είπε», επισημαίνει στο Sputnik o Βαγγέλης Σακαλαράκης.
Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δέχθηκαν πιέσεις.
«Ένας λογικός άνθρωπος τι σκέφτεται εδώ και ένα χρόνο, μετά από δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν δεν μπορούν να βγάλουν ένα πόρισμα; Αφού οι ίδιοι τον είχαν. Σκότωσαν τον ίδιο εξ επαφής. Όταν πήγαμε με τον ιατροδικαστή μάλιστα δεν τον αφήσαν ούτε να τον αγγίξει».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι οι αλβανικές αρχές ετοιμάζονται να αποδώσουν την αιτία του θανάτου σε αυτοκτονία.
«Πως μπορεί ένας άνθρωπος να αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιά; Ακόμα και να κρατούσε το όπλο για να αυτοκτονήσει η λογική λέει ότι θα πυροβολούσε μια φορά, και όχι δύο».
Παράλληλα, εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές αρχές μπλόκαραν τη δημιουργία μιας εκκλησίας προς τιμήν του Κατσίφα, ενώ ομάδα αγνώστων την κατέστρεψε.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα εκκλησάκι στον τόπο της θυσίας του. Με δυσκολία μαζέψαμε κάποια χρήματα και ακόμα πιο δύσκολα μεταφέραμε τα υλικά. Αρκετός κόσμος μας βοήθησε και κουβάλησε τσιμέντα σε ανηφόρα 1,5 – 2 χιλιομέτρων. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Βρήκαν και μουλάρια και άλογα. Δυστυχώς κάποια στιγμή σταμάτησε απότομα όλο αυτό καθώς η αστυνομία μας ρώτησε αν έχουμε αν έχουμε άδεια.
Αυτό που με πίκρανε πολύ ήταν τι δουλειά είχε η αστυνομία σε ένα ελληνικό μειονοτικό χωριό για κάτι μικρό, έξω από το χωριό όπως το εκκλησάκι στη μέση του πουθενά; Όλοι οι ντόπιοι μου λένε ότι δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε άδεια.
Πικράθηκα περισσότερο καθότι είναι και κάποιοι συμπολίτες μας που δεν συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε.
Το βράδυ της ίδιας μέρας που ήρθε η αστυνομία, μια ομάδα ανθρώπων διέλυσε όσα χτίσαμε. Σκισμένα τσουβάλια. Κεραμίδια, τούβλα σπασμένα ένα ένα, Τόσο μίσος; Για ποιο λόγο; Μια μικρή εκκλησία θέλαμε να κάνουμε για να ανάβουμε ένα κερί στον άνθρωπό μας. Δεν κάνει κάτι ακραίο. Μακάρι να μπορέσουμε να βγάλουμε την άδεια για έναν μικρό ναΐσκο 15- 20 τετραγωνικά», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Οι επόμενες κινήσεις της οικογένειας

«Μας μένει κάποιος άλλος δρόμος πέρα από κάποιο ανώτερο δικαστήριο; Έχουμε εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θα ψάξουμε τη δικαίωσή μας κάπου πιο ψηλά. Κάπου που να είναι πιο αποδεκτό, πανευρωπαϊκό. Προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Ποιος ήταν ο Κατσίφας

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας κατηγορήθηκε για εξτρεμισμό και επαφές με ακραίες οργανώσεις.
«Καταδικάζω την καπήλευση του Κατσίφα από τα κόμματα. Ωστόσο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όσοι τον έλεγαν εξτρεμιστή πάντως θα τους πω ότι εξτρεμισμό παράγουν οι ίδιοι και όχι ο Κώστας ο Κατσίφας», λέει ο Β. Σακελαράκης.
Τονίζει δε ότι αρκετοί στην αλβανική πλευρά τον εκτιμούσαν.
«Τον αγαπούσαν πολλοί Αλβανοί. Υπάρχει τέτοια πίεση και δεν μιλούν για αυτό, αλλά τους καταλαβαίνω. Όπως για παράδειγμα ενας ταλαιπωρημένος άνθρωπος πολύτεκνος που δουλεύει για το αλβανικό κράτος με μια φτωχή οικογένεια. Μια φορά πήγα στο σπίτι του: πως τον ήξερες τον Κώστα;, τον ρωτάω. Τον ήξερα 7-8 χρόνια. Μου έφερε 4-5 ντενεκέδες με λάδι το χρόνο. Τουλάχιστον σου έκανε καλή τιμή; τον ρωτάω. Δεν μου έπαιρνε λεφτά, μου απαντά. Έμεινα άφωνος. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ενοχλούσαν οι απόψεις του Κατσίφα όπως εκφράζονταν από αυτόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ότι «δεν εμπεριείχαν τίποτα το επιθετικό, τόνιζαν την ελληνικότητα της περιοχής και τα ήθη και τα έθιμα. Προσπαθούσε με τα λίγα μέσα που διέθετε να επισκευάζει ξωκλήσια. Ήθελε να τα προφυλάξει».
Και συνεχίζει:
«Πώς το έβλεπαν οι αλβανικές αρχές: Επρόκειτο για έναν άνθρωπο ο οποίος ξαφνικά ήρθε στο χωριό και γνωρίζοντας τα δικαιώματα όπως και τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ελληνική εθνική μειονότητα και με τη ζωή στο αλβανικό κράτος, αρχίζει να τα εφαρμόζει.
Δεν ήταν ένας κουρασμένος γέροντας. Όλα συνέβησαν σε ένα χωριό που έχει εγκαταλειφθεί από τους νέους και μένουν εκεί μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας που πιστεύουν ότι είναι όλα δικά τους.
Ξαφνικά έρχεται κάποιος πίσω και την 28η Οκτωβρίου σηκώνει ελληνικές σημαίες, σε εκτάσεις που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα, κάτι αναγνωρισμένο με συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια. Είχε ένα δίκαιο σκοπό, ήθελε να αφυπνίσει την ελληνική συνείδηση του τόπου. Να κάνει υπερήφανους τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Για το λόγο αυτό ήρθαν ειδικές δυνάμεις από τα Τίρανα. Πάνω από 200 άτομα ήρθαν για να ψάξουν έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι είχε καλάζνικοφ αλλά τελικά οι σφαίρες ήταν αβολίδωτες».  
Όπως αναφέρουν οι αλβανικές αρχές, η αστυνομία αναγκάστηκε να καταδιώξει και τελικά να σκοτώσει τον ομογενή επειδή πυροβολούσε εναντίον της.
Σε βίντεο λίγων δευτερολέπτων, ο 35χρονος, ντυμένος με στολή παραλλαγής, διακρίνεται να κρατά όπλο και να κινείται ανάμεσα σε αυτοκίνητα προσπαθώντας να καλυφθεί από τα αλλεπάλληλα πυρά των Αλβανών αστυνομικών.
Για το περιπολικό και τις σφαίρες, ο γαμπρός του εκλιπόντος αναφέρει:
«Το βίντεο που υπάρχει τον δείχνει να δέχεται πυρά. Από την εισδοχή της σφαίρας στο αυτοκίνητο και από τη γωνία του Κωνσταντίνου καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται να ήταν αυτός που έριξε.
Υποτίθεται ότι περιμέναμε να δούμε κάποιο άλλο βίντεο, σεβόμενοι τους νόμους περί βιντεοσκόπησης που επικρατούν. Μιλώντας με τους φίλους μας τους Αλβανούς και ειδικά με τον διευθυντή της αστυνομίας Αργυροκάστρου περιμέναμε ότι θα μας δώσουν την πρόσβαση στο υλικό που κατέγραψαν. Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδα και εγώ.
Το αποτέλεσμα είναι να μου πουν ότι δεν υπάρχει βίντεο.
Τους καταλαβαίνω τους φίλους μας τους Αλβανούς γιατί έχουν καταλάβει ότι η εκτέλεση του Κωνσταντίνου του Κατσίφα ήταν μεγάλο λάθος. Εδώ έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο τα ΜΜΕ της Ελλάδας. Διάφοροι δημοσιογράφοι επέμειναν να κρατούν το θέμα ζωντανό, γιατί διαισθάνονται την αλήθεια, γιατί εδώ μιλάμε για μια ωμή δολοφονία».

Το περιστατικό με τον σταυρό

«Είχε στενές σχέσεις με την ορθοδοξία. Δεν ήθελε να ερημώσει ο τόπος του. Ενήμερος και πολιτικοποιημένο άτομο. Κάπως έπρεπε να ακουστεί η φωνή του. Η φωνή ενός ερημίτη, όχι με την έννοια που την αντιλαμβανόμαστε εμείς. Προσπαθούσε να αφυπνίσει τους συνανθρώπους του και τους συντοπίτες του. Άλλοι το κατάλαβαν και κάποιοι άλλοι όχι».
Ο Βαγγέλης Σακελαράκης αφηγείται έναν διάλογο που είχε με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα:
«Μια μέρα πηγαίναμε προς το σπίτι, κοιτάω δεξιά στο δρόμο και είχε φτιάξει έναν μεγάλο σταυρό με μια σημαία ελληνική από πάνω. Του λέω: γιατί προκαλείς τους Αλβανούς που είναι λίγο πιο μακριά μας;
Δεν τους προκαλώ, μου απάντησε.
Ξέρεις τι έγινε εδώ; Εδώ σκοτώθηκαν στο ελληνοαλβανικό μέτωπο 615 Έλληνες φαντάροι την πρώτη εβδομάδα,  από 19 έως 25 χρονών.
Το ήξερες αυτό;
Όχι, του απαντώ.
Μου είπε: Από τη στιγμή που το έμαθες εσύ, θα το πεις και σε άλλον και αυτό θα διαδοθεί. Δεν έπρεπε να βάλουμε έναν σταυρό εκεί;», μου είπε.
Ο γαμπρός του εκλιπόντος αναρωτιέται ποιος ήταν ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να έχει πρόσβαση στο δύσβατο σημείο του σταυρού, ο Κατσίφας.
«Μιλάμε για βράχια δύσβατα άγνωστο πως τα κατάφερε να φτάσει εκεί κουβαλώντας τα υλικά και τα εργαλεία για να φτιάξει το σταυρό.
Εκείνη την ώρα περπατάγαμε για το σπίτι, έμεινα λίγο πιο πίσω, αυτός περπάταγε και σκεφτόταν. Τον κοίταξα και είπα είναι άλλος, τον οδηγεί ο κύριος».

Ποιες ήταν οι απόψεις του για τους πολιτικούς

«Οι πολιτικοί δεν είναι προδότες, συνήθιζε να μου λέει. Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν έπιασαν χώμα από τα χωριά των παππούδων τους, δεν μύρισαν χώμα ελληνικό όπως οι πολιτικοί του 40 και του 50. Ξέχασαν το χωριό και έγιναν Ευρωπαίοι. Τους λείπει η δύναμη που δεν διδάσκεται αλλά είναι βίωμα. Για αυτό και δεν τους κακολογούσε. Δεν έχουν βρεθεί ακόμα αυτό που θα αντέξουν στις πιέσεις. Ούτε πολιτικοί, ούτε δημοσιογράφοι. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει ανθρώπους που θα ηγούνται».

Το κλίμα στην περιοχή

«Υποβόσκει μια βουβή τρομοκρατία. Νιώθεις ότι δεν είσαι ελεύθερος. Σπάνια ανεβαίνουν οι αρχές στο χωριό, αλλά όταν ανεβαίνουν δείχνουν τον χαρακτήρα τους: Εδώ είμαστε εμείς και τελείωσε.
Είμαι πολύ περίεργος να δω την 28η Οκτωβρίου φέτος ,τι πρόκειται να γίνει; Πόσες σημαίες θα υπάρχουν; Ο κόσμος σημαιοστόλιζε όλο το χωριό, ήταν κατά του μίσους.
Το έχω πει στις αλβανικές αρχές του Αργυρόκαστρου. Γιατί τόσο μίσος κατά της Ελλάδας; Προσωπικά έχω πολλούς φίλους Αλβανούς στην Ελλάδα. Είναι μια ράτσα ανθρώπων που προοδεύουν. Είμαστε πιο κοντά μαζί τους, παρά με κάποιους από το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν».
Την ίδια στιγμή εκφράζει την αγανάκτησή του για την απουσία ελληνικών ΜΜΕ από την Αλβανία που θα μπορούσε να γίνει η αιχμή του δόρατος του ελληνισμού της περιοχής.
Υπάρχει ένα αλβανικό κανάλι που πάντα αλλοίωνε ότι έλεγα για τον Κωνσταντίνο, ιταλικών συμφερόντων με ιδιοκτήτη ανθέλληνα. Μαθαίνω και για άλλα κανάλια τουρκικών συμφερόντων. Ένας λαός εξαθλιωμένος που τον έχει αφήσει πίσω η ιστορία είναι εύκολο μπαλάκι. Βλέπει κατευθυνόμενες ειδήσεις. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει παρουσία στα ΜΜΕ της Αλβανίας. Δύο στους τρεις Αλβανούς μιλάνε ελληνικά και ας μη θέλουν να μιλήσουν, γιατί έχουν ζήσει στην Ελλάδα. Που είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας; Που είναι οι Έλληνες που έχουν το κεφάλαιο και αγαπούν την πατρίδα τους»;
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube