Weather Icon

Ντ. Τουσκ: Η Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την πλήρη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κύπρο εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ, με το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Όλα αυτά τα χρόνια ερχόμουν στην Κύπρο εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο, όπως ήρθα να κάνω και σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που ήρθα εδώ σήμερα. Διαβεβαιώνω ότι η ΕΕ είναι πίσω από την Κύπρο και τη στηρίζει» ανέφερε.
Κάλεσε ακόμη την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες στην ΑΟΖ, αναφέροντας ότι αφορούν όλη την ΕΕ.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, καθώς επιδεινώνει την αστάθεια στην περιοχή. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ανησυχούμε για την πρόκληση μιας νέας ανθρωπιστικής καταστροφής» σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Χαρακτήρισε δε «απαραδεκτες» και «άτοπες» τις χθεσινές απειλές της Τουρκίας για το προσφυγικό.
Για το Brexit, τέλος, επισήμανε ότι η Βρετανία ακόμη δεν πρότεινε μια ρεαλιστική λύση.
Με τη σειρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συνάντηση» με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Όπως είπε, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Τουσκ για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις κι όλες τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει το γεγονός να είναι η ΕΕ πίσω από την Κύπρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΕΕ υποστηρίζει τοκράτος δικαίου. Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί. Η Ένωση έχει τα εργαλεία να εξασκήσει πάρα πολλές πιέσεις, όταν οι αρχές του Δικαίου διακυβεύονται» ανέφερε.

«Παραμένω δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού» τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, που ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ «πλήρη στήριξη, ώστε οι τουρκικές παραβιάσεις να τελειώσουν».
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει φίλη σας» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.
Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube