Weather Icon
Ελλάδα , Πρόσωπα 11 Οκτωβρίου 2019

Τα ορφανά του Πλαστήρα…

Τα ορφανά του Πλαστήρα…



Είχε υιοθετήσει πέντε παιδιά που βρήκε στα πεδία της μάχης. Πρώτο υιοθέτησε τον πατέρα της Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ…



Δεκέμβριος 1918. Ο «Μαύρος Καβαλάρης», ο αντισυνταγματάρχης τότε Νικόλαος Πλαστήρας, είχε πάει στο Σαρή Σαμπάν, όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή η Χρυσούπολη Καβάλας για να αναλάβει τη διοίκηση του 5/42 συντάγματος ευζώνων και να τους οδηγήσει στην εκστρατεία της Ουκρανίας. Εκεί βρισκόταν και ένα 6χρονο ορφανό αγοράκι, ο μικρός Αλέξανδρος, που καταγόταν από τα Άβδηρα της Ξάνθης και είχε πάει στο Σαρή Σαμπάν με την οικογένεια του τον Αύγουστο του 1913, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου και η δυτική Θράκη περιήλθε και επίσημα στα χέρια των Βουλγάρων. Νόμιζαν ότι εκεί θα έκαναν μία νέα αρχή.
 Όμως, δεν άργησε να ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 1916 τα γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα προέλασαν στην Ανατολική Μακεδονία και σύντομα την κατέλαβαν. Ο πατέρας του Αλέξανδρου στάλθηκε ως όμηρος στη Βουλγαρία, όπου εκτελέστηκε. Σε διάστημα δυο χρόνων πέθανε η μητέρα, οι θείοι και ο παππούς του. Το 6χρονο αγόρι έμεινε ορφανό και μόνο στην ερειπωμένη πόλη….



Για τη συνέχεια  mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube