Θα βοηθήσουν οι Αμερικανοί; Η ώρα του Στρατηγικού Διαλόγου και της Αμυντικής Συμφωνίας



Tου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν την ανοδική πορεία. Αν δε θέλουμε να έχουμε αυταπάτες, χρειάζονται ορισμένες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αυτήν την τροχιά που βρίσκονται τώρα. Τέσσερα είναι τα ζητήματα στα οποία οφείλουμε να επιμείνουμε ώστε να εκμεταλλευτούμε τις καλές σχέσεις μας με την Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα, έρχεται 3 χρόνια -περίπου- μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Από τότε, έχουν μεσολαβήσει πολλά θετικά πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι πρεσβείες των δύο χωρών έχουν κάνει σημαντική δουλειά στην σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των κρατών. Ωστόσο, δύο ελληνικές κινήσεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτών των ολοένα και πιο σημαντικών σχέσεων. Η παρουσία μας στην Ουάσινγκτον έχει ενισχυθεί κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης του HALC και το ελληνικό κράτος εδώ και δέκα έτη αποφάσισε να χτίσει τη στρατηγική συμμαχιών του, γύρω από τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η αμυντική συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον με την επίσκεψη του Mike Pompeo στην Ελλάδα, αλλάζει πολλά πράγματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δύο χωρών.

  • Αυτή η αμυντική συμφωνία είναι η δεύτερη πράξη του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2018 στην Ουάσινγκτον. Είναι απαραίτητο η αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουμε να έχει και περιφερειακές προεκτάσεις. Εδώ είναι το πρώτο πράγμα που σαν χώρα οφείλουμε να προσέξουμε. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται συνολικά για την περιοχή μας και θα ήθελαν πολύ να έχουν έναν αξιόπιστο εταίρο με τον οποίο τα συμφέροντα θα συγκλίνουν. Χρειάζεται μια συνολική πρωτοβουλία από την πλευρά της Ελλάδας η οποία θα καλύπτει την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Βόρεια Αφρική.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τον Ελληνισμό σε Αίγυπτο και Λιβύη, για διαφορετικούς λόγους. Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία θα πρέπει να συμπληρώνονται με την Μεσογειακή Διάσκεψη που έλαβε χώρα στην Αθήνα για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2016.

  • Για να αυξήσουμε την αξία μας στις ΗΠΑ έτι περαιτέρω, χρειάζονται περισσότερες ζυμώσεις σε αυτήν την περιοχή όπου τα ετερόκλητα στοιχεία είναι πολλά και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να ενώσει όλες αυτές τις χώρες.

Το δεύτερο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε, δεν είναι άλλο από το να ακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις. Τα όσα έγιναν στον ΟΗΕ είναι ενδεικτικά. Προ ολίγων ημερών ο Μιχάλης Ιγνατίου έκανε λόγο για το πόσο εκνευρίστηκε ο ηγέτης της Τουρκίας αναφορικά με το δείπνο και την παρουσία του Αλ Σίσι, του ηγέτη της Αιγύπτου. Δεν κάνουμε λόγω για θεμελίωση της εξωτερικής μας πολιτικής σε αντιτουρκικές κινήσεις. Θα ήταν άγονη και απερίσκεπτη κίνηση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

    Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
    Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

    Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

    Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

    Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

    Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube