REAL TIME |

Weather Icon

Δεν είναι η πρώτη τους φορά

Δεν είναι η πρώτη τους φορά
Όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δηλώνει πως έχει τελειώσει η εποχή των κανονιοφόρων, θέλει προφανώς να αναδείξει τις ξεπερασμένες πρακτικές που υιοθετεί η κατοχική Τουρκία. Το πώς θα χαρακτηριστεί η από θαλάσσης περικύκλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι το μείζον σήμερα. Εκείνο που προέχει είναι πώς τυγχάνει αντιμετώπισης η τουρκική επιθετικότητα. Γιατί όταν, για παράδειγμα, δηλώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ πως η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει «υπεραντίδραση» της Ελλάδος, αλλά δεν θα τα καταφέρει, πρέπει να φθάσει και στο διά ταύτα. Να διατυπώσει θέση, που θα αφορά τη διαχείριση αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Εκτός κι εάν έχει διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης και παραμένει κρυφός. Μακάρι να ισχύει αυτό, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει πυξίδα προσανατολισμού για τα επόμενα βήματα. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως η Αθήνα δεν θέλει να ασχοληθεί με την τουρκική συμπεριφορά, πέραν των φραστικών διακηρύξεων, κενού περιεχομένου, καθώς έτσι θεωρούν πως δεν θα τους… αγγίξουν τα τουρκικά «βέλη». 
Ακούγεται από τους νυν κυβερνώντες της Ελλάδος πως είμαστε δύο χωριστά κράτη με διαφορετικά συμφέροντα. Υπάρχουν, όμως, και ζητήματα που όσο και να θέλουν δεν μπορούν να αποφύγουν. 
Πρώτο είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις, τις οποίες ουδέποτε τήρησαν. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως κατά τις ελλαδοτουρκικές συζητήσεις το 1959 για την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Αθήνα μπροστά στην επιμονή της Άγκυρας να της παραχωρηθεί στρατιωτική βάση, υπό τουρκική κυριαρχία, μόνη διασφάλιση, κατά την γνώμη τους, εναντίον της Ενώσεως ή της επικρατήσεως του κομμουνισμού στην Κύπρο, προβλήθηκε το θέμα των εγγυήσεων. Η ιδέα των εγγυήσεων συνεπώς ήταν ελληνική ή χρησιμοποιήθηκε η τότε κυβέρνηση από άλλους για να προωθηθεί. 
Δεύτερο, έχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Ναι, ήταν χούντα και δεν έχει σχέση με αυτό η δημοκρατική μεταπολιτευτική Ελλάδα, που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή. Αλλά δεν παύει ιστορικά να υπάρχουν ευθύνες, που δημιουργούν υποχρεώσεις, ώστε να αρθεί η τουρκική κατοχή.
Πέραν από αυτά, είναι σαφές πως η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί πως ο τουρκικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν είναι απόρρητος. Έχει φωτογραφηθεί με φόντο τον χάρτη αυτό ο Ερντογάν. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συλλογική υπεράσπιση του ελληνισμού.
Έχουν αναφερθεί πολλά για τη μη έλευση των ελληνικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία (συμβολικού χαρακτήρα) και την μη αποστολή φρεγατών στην περιοχή, ως αποτρεπτική κίνηση. Δεν είναι σίγουρο με τη νοοτροπία που χαρακτηρίζει τους εν Αθήναις κυβερνώντες και τα φοβικά σύνδρομα που τους κυνηγούν, ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Πολύ περισσότερο να τη διαχειριστούν στη συνέχεια.
Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία αντιμετωπίζει ως πακέτο Ελλάδα και Κύπρο. Φοβίζουν την Αθήνα και προελαύνουν στην Κύπρο. Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι η φινλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου. Όλες οι κινήσεις της κατοχικής κίνησης προφανώς και παραπέμπουν σε μια συστηματική προσπάθεια για συγκεκαλυμμένο έλεγχο διά των εξαρτήσεων που θα δημιουργήσει. Στην Κύπρο, αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια λύση στη βάση των συζητήσεων που διεξάγονται. 
Δυστυχώς κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν βλέπουν αυτές τις επιδιώξεις της Τουρκία. Είτε γιατί δεν το αντιλαμβάνονται είτε γιατί θεωρούν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα με προσαρμογή στις αξιώσεις της Άγκυρας.
[email protected]
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube