REAL TIME |

Weather Icon
Ιράκ , Ιράν , Ισραήλ 8 Σεπτεμβρίου 2019

Stratfor : Επικίνδυνο μέτωπο ανοίγει το Ισραήλ στο Ιράκ

Οι επιθέσεις κατά φιλο-ιρανικών εγκαταστάσεων στη χώρα μπορούν να οδηγήσουν σε περιφερειακή ανάφλεξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Γιατί το Ιράκ δεν μοιάζει με τη Συρία. Ποιες είναι οι στρατηγικές και οι κίνδυνοι. Πώς εμπλέκονται περιφερειακοί παίκτες.

Υπάρχουν πολλές εικασίες αναφορικά με το ποιος είναι πίσω από τις τέσσερις εκρήξεις στο Ιράκ σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν, αλλά καμιά απτή απόδειξη. Οι αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν ήταν εσκεμμένες, αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ήταν είτε σαμποτάζ, είτε επιθέσεις από αέρος και αν αυτό συνέβη, τότε το Ισραήλ είναι πρώτο στη λίστα των πιθανών δραστών (σ.σ. υπήρξαν μάλιστα δημοσιεύματα από NYT και Associated Press τα οποία επικαλούμενα ανώνυμες αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από τις επιθέσεις).

Αυτό οδηγεί στην υποψία ότι το Ισραήλ μπορεί να επεκτείνει την εκστρατεία του κατά του Ιράν από τη Συρία στο Ιράκ, ως μέρος της στρατηγικής του για να ελέγξει την απειλή από την Ισλαμική Δημοκρατία. Αν, όμως, το Τελ Αβίβ σχεδιάζει να μεταφέρει την μάχη κοντύτερα στο Ιράν, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις του στο Ιράκ, θα ανακαλύψει ότι η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη πυριτιδαποθήκη από τη Συρία, μια πραγματικότητα που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τον φανατικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube