Weather Icon

Ποιος έκανε αυτήν την ουρανομήκη γκάφα; – Βρετανικό Μουσείο για γλυπτά Παρθενώνα: Η αναγνώριση της κυριότητας προϋπόθεση για τον δανεισμό

Ποιος έκανε αυτήν την ουρανομήκη γκάφα; – Βρετανικό Μουσείο για γλυπτά Παρθενώνα: Η αναγνώριση της κυριότητας προϋπόθεση για τον δανεισμό
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Την αναγνώριση της κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα συνδέει με τον δανεισμό τους εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Μιλώντας στην εφημερίδα, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι «προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

Επίσης, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, το Βρετανικό Μουσείο επιφυλάχθηκε να εξετάσει «οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής» του.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε επί της ουσίας ότι οι αρμόδιοι θα εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, εφόσον υποβληθεί επισήμως από τις ελληνικές Αρχές. 

Μενδώνη: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα

Την Τρίτη, αναφερόμενη στο ζήτημα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα, ούτε την κατοχή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο.
Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα για την οριστική επιστροφή τους.
Όπως συμπλήρωσε, δεν αλλάζει η ελληνική θέση για την κυριότητα των μαρμάρων. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την κλοπή των γλυπτών.

Η πρόταση Μητσοτάκη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση το 2021.
Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αλλαγή στην εθνική στρατηγική για τα γλυπτά. Είχε προηγηθεί η αντίδραση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά και η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός». 
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube