Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Κίνα 26 Σεπτεμβρίου 2019

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης Δένδια με τον υπ. Εξωτερικών της Κίνας

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Γουάνγκ που συναντήθηκαν στο περιθώριο της υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση Δένδια και Γουάνγκ ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και κράτησε σχεδόν μια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Fruitful mtg b/w FM @NikosDendias & FM Wang Yi on the sidelines of in NY- focus on close 🇬🇷🇨🇳 ties & further economic cooperation / Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας συναντά τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi στο περιθώριο ΓΣ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Προβολή εικόνας στο Twitter

​Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών μιλώντας για τη συνάντηση, είπε ότι ήταν «προετοιμασία» για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη και για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι στην Αθήνα, τον Νοέμβριο.

Πρόσθεσε ότι εντάσσεται σε μακρά σειρά επαφών με την Κίνα «για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και να διευκολύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στους διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας που είναι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι τομείς που κρίνονται πρόσφοροι για κινεζικές επενδύσεις και συζητήθηκαν είναι ο τουρισμός και οι υποδομές. Ο Κινέζος υπουργός Γουάνγκ Γι φέρεται να δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο θα ενθαρρύνει τις κινεζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η ίδρυση υποκαταστήματος της Τράπεζας της Κίνας (Bank of China).
Η ανάδειξη της οικονομικής διπλωματίας σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν εξάλλου ένας βασικός στόχος της Αθήνας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά μηνύματα του κ. Δένδια.
Αναφερθείς, μάλιστα, στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκίνησε με συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι δείχνει «αυτό που λέμε “soft power” στη διπλωματία», εξηγώντας ότι πρόκειται για τη δυνατότητα της κουλτούρας και του πολιτισμού να παίζουν ρόλο.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube