fbpx
Weather Icon

Λίνα Μενδώνη: Το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει πρόταση αιτήματος δανεισμού των Γλυπτών

Στην πρόταση δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα επανήλθε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού για τα θέματα που απασχόλησαν το ΥΠΠΟΑ από τις 9 Ιουλίου.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα κατατεθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών -καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις- η κα Μενδώνη δήλωσε: «Σήμερα υπάρχει ένα άλλο τοπίο στη Βρετανία. Εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών το αίτημα προς τη βρετανική πλευρά. Είναι σαφείς εκείνοι, είμαστε σαφείς κι εμείς.

Η γενικότερη άποψη όλων όσων έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και τον αγώνα τους στο αίτημα της διεκδίκησης των Γλυπτών  -μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Λουί Γκοντάρ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής επιτροπής, η πρόεδρος της διεθνούς ένωσης για επανένωση των Γλυπτών που αντιπροσωπεύει 20 χώρες -είναι το πόσο σημαντικό είναι το θέμα των Γλυπτών να τίθεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, να ασκείται πίεση γύρω απ′ αυτό. Άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους. Όχι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα και δεν έκαναν τίποτα. Αυτούς τους ανθρώπους ας τους σεβαστούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα προετοιμάσουμε με όλο το νομικό επιτελείο την πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αν κι εφόσον ζητηθεί».

Η υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «τελευταία ουσιαστική ενέργεια για το εθνικό θέμα των Γλυπτών ήταν το 2014, με την ανάθεση στο νομικό γραφείο Ρόμπερτσον – Πάλμερ -Αλαμουντίν της σχετικής έκθεσης για το νομικό κομμάτι».

Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Για το θέμα της εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (κύριο έργο του οποίου ήταν η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού, όπου φιλοξενούνταν παιδιά από την Αθήνα), η κα Μενδώνη επανέλαβε ότι κανείς από τους εργαζόμενους δεν θα απολυθεί (θα μεταφερθούν στο ΥΠΠΟΑ), όπως έχει προβλεφθεί με ρύθμιση σε νόμο του Μαρτίου 2019.
«Με το να τεθεί το Ταμείο σε εκκαθάριση όλα τακτοποιούνται. Δηλαδή, στον παιδικό σταθμό περίπου 700.000 ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη των παιδιών των εργαζομένων σε όλη την Επικράτεια που πρέπει να πάνε σε παιδικό σταθμό και των οποίων οι γονείς δεν έχουν εξασφαλίσει κρατικό ή δημοτικό σταθμό. Δηλαδή, το ίδιο το ποσό που δίνονταν στους εργαζόμενους για την υποστήριξη των παιδιών της Αθήνας, θα διανεμηθεί ισόνομα σε υπαλλήλους σε όλη τη χώρα», διευκρίνισε η κα Μενδώνη.
Ο Ρέντσο Πιάνο για το αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Κατά τη συνέντευξη Τύπου έγινε, επίσης, γνωστό ότι η αποκατάσταση του παλιού αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, έργο του Τσίλερ και πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας, θα γίνει στο πλαίσιο χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μελέτης του Ρέντσο Πιάνο και των συνεργατών του.
«Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η απαραίτητη συνεργασία με τον δήμο της Σπάρτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα του κτιρίου του μουσείου και του πολύ ενδιαφέροντος κήπου που υπάρχει σε άμεση επαφή μαζί του. Πολύ σύντομα θα γίνει η επίσκεψη των αρμοδίων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει επιλέξει τη μελέτη για το παλιό αρχαιολογικό Μουσείο να την κάνει ο Ρέντσο Πιάνο, προκειμένου η πόλη της Σπάρτης να αποκτήσει ένα Μουσείο έτσι όπως αντιστοιχεί στη δεύτερη πόλη του αρχαίου κόσμου, το οποίο θα συλλειτουργήσει απόλυτα με το καινούργιο όταν θα γίνει», δήλωσε η υπουργός.
Εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης το 2021
Για το θέμα της Εθνικής Πινακοθήκης, ειπώθηκε ότι στόχος είναι το οικοδομικό πρόγραμμά της να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τα εγκαίνια των μόνιμων εκθέσεών της, αλλά και μιας έκθεσης που θα σχετίζεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, να γίνουν στις 25 Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με την κα Μενδώνη οι καθυστερήσεις του έργου οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στην αποκατάσταση της Πινακοθήκης (των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της ίδιας της Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την υπ. Πολιτισμού, ότι υπήρχε ουσιαστικά έλλειψη project manager, κάτι που από προχτές έχει αναλάβει ο κ. Διδασκάλου κατά την αρμοδιότητά του.
Όσον αφορά στην επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η υπουργός είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο αποδοχής της χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας.
«Πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση των στελεχών του ΥΠΠΟΑ με το γραφείο που θα επιλεγεί για να εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας και, παραλλήλως, συγκεντρώνουμε στο υπουργείο Πολιτισμού όλο το υλικό από άλλες υπηρεσίες για την κατάσταση στα οικοδομικά τετράγωνα Πολυτεχνείου-Μουσείου από άποψη πολεοδομική, συγκοινωνιακή, δικτύου κοινής ωφέλειας κλπ. Το υλικό αυτό θα δοθεί στο γραφείο που θα εκπονήσει τη μελέτη», δήλωσε.
Τατόι
Όσον αφορά το Τατόι, σύμφωνα με την ενημέρωση της υπουργού, έχει εξασφαλιστεί ήδη από το 2018 η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης του Ανακτόρου, προϋπολογισμού περίπου 1,15 εκατ. ευρώ. Η εκπόνηση της μελέτης θα επιτρέψει και την ένταξη του Ανακτόρου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες στην «Οικία του Δασοφύλακα« και στην «Οικία της Γεννήτριας».
«Προτεραιότητά μας είναι να ξεκινήσει το έργο στην ‘’Οικία του Αρχικηπουρού’’ γιατί το κτήριο καταρρέει, ενώ εντός Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου θα καταθέσει μελέτη στο ΥΠΠΟΑ για την ‘’Οικία Στουρμ’’ και παράλληλα θα φροντίσει για την εκπόνηση της μελέτης του Οινοποιείου», επισήμανε.
Προτεραιότητα αποτελούν, επίσης, οι τροποποιήσεις και οι μικρές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μη διασπαστεί η ιστορική ενότητα του κτήματος και να θεσμοθετηθούν, κατά το δυνατόν, σωστές χρήσεις για τα κτήρια. Η κα Μενδώνη ανέφερε τα παραδείγματα του Ανακτόρου, το οποίο θα γίνει μουσειακός χώρος που θα χρειαστεί ένα καφέ, όμως, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται στο κτήριο του Μαγειρείου που είναι δίπλα να αποκτήσει αυτή τη χρήση, καθώς και του Ξενοδοχείου “Τατόιον” που με τις σημερινές χρήσεις δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως τέτοιο. Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ανάγκη έκδοσης ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις χρήσεις γης, ενώ, όπως επισήμανε, έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ένα σχέδιο συντήρησης των κινητών αντικειμένων (ίσως στηθεί στο Τατόι εργαστήριο συντήρησης). Όπως πληροφόρησε, από τα κινητά αντικείμενα έχουν συντηρηθεί περίπου 50.000, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των κινητών που βρίσκονται σε κιβώτια στον Στάβλο του Γεωργίου Α’.
«Σχέδιο της κυβέρνησης είναι το Τατόι να λειτουργήσει και ως αγρόκτημα. Εδώ χρειάζεται ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στο οποίο εμπλέκεται και το υπ. Περιβάλλοντος και το υπ. Γεωργίας. Το ΥΠΠΟΑ έχει τον συντονιστικό ρόλο, μαζί με τη ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησης, γιατί πέρα από το δημόσιο, στη διαχείριση του κεφαλαίου που λέγεται αγρόκτημα θα χρειαστεί και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε η κα Μενδώνη, αναφερόμενη τόσο στην επιλογή οινοπαραγωγών (συλλόγων ή μεμονωμένων), που θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες και ανοικτούς διαγωνισμούς, όσο και στην αποκατάσταση και χρήση του ξενοδοχείου “Τατόιον”.
Ναυτεμπορική

σχετικά άρθρα