REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά , ΗΠΑ , Ιράν , Σαουδική Αραβία 16 Σεπτεμβρίου 2019

Τραμπ: Το Ιράν λέει ψέμματα για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Tραμπ αμφισβήτησε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Σαββατοκύριακο σε ένα τεράστιο εργοστάσιο πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
“Θυμηθείτε όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον ‘εναέριο χώρο’ του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά. Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Θα δούμε;” έγραψε ο Τραμπ σε ένα μια ανάρτηση στο Twitter.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες των υπηρεσιών τους με τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει στο μισό η παραγωγή πετρελαίου στο βασίλειο και προκάλεσαν αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Μάλιστα δημοσίευσαν και φωτογραφίες που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν είπαν πόσο ευρεία μπορεί να είναι οποιαδήποτε αύξηση του μοιράσματος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, από μακρόν επιφυλακτικές ώστε να μην έχουν μια βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, έχουν μοιραστεί μόνο επιλεκτικά πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών με τη Σαουδική Αραβία για τις απειλές από τους μαχητές των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
Έτοιμες να προβούν σε αντίποινα οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ξέρουν ποιoς κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας και είναι έτοιμες να προβούν σε αντίποινα, αλλά περιμένουν εξακρίβωση και την εκτίμηση των Σαουδαράβων για το ποιοι ευθύνονται για την επίθεση, πριν αποφασίσουν πως θα δράσουν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
“Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!”, έγραψε ο Τραμπ στο twitter.
“ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!” πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.
Η Τεχεράνη αρνείται ότι έπαιξε ρόλο
Το Ιράν απέρριψε νωρίτερα σήμερα ως εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες ότι έπαιξε κάποιον ρόλο στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ ότι πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται η Ισλαμική Δημοκρατία.
“Οι κατηγορίες αυτές καταδικάζονται ως απαράδεκτες και εντελώς αβάσιμες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.
Την Κυριακή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στοιχεία που υπάρχουν από την επίθεση, η οποία έπληξε το Σάββατο τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο, δείχνουν ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από αυτήν, αντί των ανταρτών Χούτι της Υεμένης που ανέλαβαν την ευθύνη.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του μετά την επίθεση αυτή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία.
Ο Νόβακ σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά εμπορικά αποθέματα σε πετρέλαιο παγκοσμίως για να καλύψουν την έλλειψη προμηθειών από την Σαουδική Αραβία.
Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι οι παράμετροι της παγκόσμιας συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου δεν έχουν αλλάξει μετά την επίθεση και ότι δεν υπάρχει άμεσα ανάγκη να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των χωρών μελών του ΟΠΕΚ όπως και των μη μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.
Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube