REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά , Κίνα 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κρίση πετρελαίου και σπάνιων γαιών

Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου
To 1987 ο τότε κινέζος ηγέτης Den Xiaoping είπε μία φράση η οποία θεωρείται αρκετά σημαντική από όσους ασχολούνται με τις σπάνιες γαίες. Ο Den Xiaoping είπε: “Η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο, η Κίνα έχει σπάνιες γαίες”, εννοώντας ότι όπως ο κόσμος ολόκληρος ήταν ευάλωτος στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, έτσι ήταν ευάλωτος και στις σπάνιες γαίες της Κίνας.
Πέρασαν 23 χρόνια για να καταλάβει η Δύση τί εννοoύσε ο Den Xiaoping. To 2010, εξαιτίας ενός ναυτικού επεισοδίου μεταξύ της γιαπωνέζικης ακτοφυλακής και ενός κινεζικού ψαροκάϊκου ανακάλυψε η Δύση πόσο ευάλωτη είναι στις κινεζικές σπάνιες γαίες. Η γιαπωνέζικη ακτοφυλακή συνέλαβε τους κινέζους ψαράδες και η Κίνα απάντησε με εμπάργκο στις σπάνιες γαίες. Η Ιαπωνία αναγκάσθηκε να επιστρέψει τους ψαράδες στην Κίνα με πληγωμένο το γόητρό της. Εκείνο το ναυτικό επεισόδιο είχε συμβεί κοντά στα νησιά Spratly . Ακόμη και σήμερα η ίδια περιοχή θεωρείται hotzone από γεωπολιτική άποψη.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube