Weather Icon

Πότε ανακοινώνει η Λευκωσία προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Χρίστος Χαραλάμπους
Την ερχόμενη Παρασκευή (27/9), αμέσως μετά το γεύμα του Προέδρου Αναστασιάδη με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών, θα ανακοινωθεί η απόφαση της Δημοκρατίας για προσφυγή, αλλά κυρίως το τι θα ζητεί από το σώμα.
Μάλιστα η απόφαση έχει ληφθεί και όπως μας ξεκαθαρίστηκε σήμερα, στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων στην Τουρκία για τα Βαρώσια, δεν εξαρτάται από το τι θα γίνει στη Νέα Υόρκη ή τι θα λεχθεί από πλευράς Τουρκίας.
Τα ίδια τα γεγονότα δεν αφήνουν άλλα περιθώρια, αφού οι Τούρκοι αξιωματούχοι και υποχείρια τους στο κατοχικό καθεστώς φροντίζουν να διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει.

Χαρακτηριστικά, στο συνέδριο που γίνεται στην Άγκυρα για το Κυπριακό, ο ψευδοπρωθυπουργός Τατάρ έκανε λόγο για αποφάσεις που τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά, θέτοντας για πρώτη φορά χρονικό ορίζοντα δέκα ετών για κατοίκηση – εποικισμό δηλαδή – της περίκλειστης πόλης.
Από πλευράς του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διατήρησε στον αφρό το ζήτημα των ιδιοκτησιών κάνοντας λόγο για ιστορικά έγγραφα και παραπέμποντας, ως γνωστό, σε προσπάθεια αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας των Αμμοχωστιανών μέσω ΕΒΚΑΦ.



Μπορεί η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτελέσει τροχοπέδη στα τουρκικά σχέδια;   
Το δεδομένο είναι ότι μια δήλωση του Προεδρεύοντος του σώματος εκ μέρους όλων που θα επιβεβαιώνει το ισχυρό ψήφισμα 550 και που θα καλεί την Τουρκία με αυστηρότητα να μην προχωρήσει σε τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει επαρκή πολιτική πίεση στην Άγκυρα.  Από την άλλη βεβαίως δεν έχει καμία εκτελεστική ισχύ ούτε η δήλωση, ούτε και το ίδιο το ψήφισμα.
Πάντως στη Λευκωσία διπλωματικές πηγές υποδείκνυαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ξεφούσκωμα του θέματος πριν από το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Και εξηγούσαν, πως όσο υπάρχουν οι επί του εδάφους σχεδιασμοί, άλλο τόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η Τουρκία προχωρεί με όσα κάνει. Και αφορούν στο ΕΔΑΔ και την υπόθεση που θα εκδικαστεί αρχές Νοεμβρίου για περιουσία στην Αμμόχωστο για την οποία η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα κάλεσε ως ενδιαφερόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ.
Εξέλιξη για την οποία υποβλήθηκε η προσφυγή στο ΕΔΑΔ και για την οποία η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει την εξέλιξη ώστε να μην υπάρξει νομολογιακό προηγούμενο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube