REAL TIME |

Weather Icon

Επαφές Ν. Δένδια με αξιωματούχους αραβικών κρατών

twitter/ Υπουργείο Εξωτερικών
Ο   γ.γ. του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Γιούσεφ Αλ- Οθαϊμιν με τον Νίκο Δένδια
Η αναζωογόνηση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο των επαφών που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στο προσκήνιο τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου, καθώς και τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο που παρουσιάζονται στην σημερινή συγκυρία. Το επόμενο διάστημα ο κ. Δένδιας προγραμματίζει και σχετική περιοδεία στην περιοχή.
Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικά σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο.
Από τη συνάντησή μου με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ @MBA_AlThani_στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. @UN
View image on Twitter

Ως προς τα διμερή θέματα, αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας εστίασε στο θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα μας, καλώντας το Κατάρ να ενθαρρύνει επενδύσεις σε πρόσφορους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός και οι κατασκευές. Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και πιθανές ανταλλαγές υποστήριξης υποψηφιοτήτων εντός αυτών.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας
Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντί, τονίστηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ιορδανίας στην περιοχή, καθώς και η διαχείριση των μαζικών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει από τη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μία σημαντική πρόκληση την οποία η Ιορδανία αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, προτάσσοντας πάντοτε την ανθρωπιστική παράμετρο.
Περαιτέρω ο Ιορδανός αξιωματούχος εξήρε τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές της συνεργασίας με την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προστιθέμενη αξία της τριμερούς με την Κύπρο. Συναφώς, οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την προετοιμασία της επόμενης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε η θετική επίδραση που έχουν ανάλογες συνεργασίες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση του συγκεκριμένου σχήματος.
Mε τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. @OIC_OCI @UN
View image on Twitter

Ο κύκλος επαφών του κ. Δένδια με τους ηγέτες του αραβικού κόσμου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον γ.γ. του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Γιούσεφ Αλ- Οθαϊμιν, και με την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπου Γκέιτ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία του Α.Σ. με την ΕΕ.

New York: FM @NikosDendias holds mtg w/ @arableague_gs SecGen Ahmed Aboul Gheit on the sidelines of – regional dvpts & efforts for stability discussed / O ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας συναντά τον ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου Α. Aboul Gheit σε περιθώριο ΓΣ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
View image on Twitter

Σήμερα ο Ν. Δένδιας θα συνεχίσει τον κύκλο ανάλογων συναντήσεων, καθώς θα φιλοξενήσει το πρωί την τριμερή υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ αμέσως μετά θα έχει κατ´ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Ελ-Σούκρι. Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube