fbpx
Weather Icon

Η Νέα Δουνκέρκη

του Κώστα Κόλμερ

Η Νέα Δουνκέρκη

Η μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού 150.000 Βρεταννών τουριστών που ξέμειναν σε τουριστικούς προορισμούς από τη χρεωκοπία της εταιρίας ταξιδίων ΤΟΜΑΣ ΚΟΥΚ (Τ.Κ) άρχισε εχθές με μισθωμένα αεροπλάνα από την Αγγλική κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο εν καιρώ πολέμου είχε επιτύχει ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ στη Δουνκέρκη το 1940.

Από την Κρήτη, Ρόδο, Κω, Β. Σποράδες και Κέρκυρα αναμένεται να αποχωρήσουν συντόμως 50.000 επισκέπτες, βρεταννικής υπηκοότητος πελάτες της Τ.Κ., προς μεγάλην ζημία των Ελλήνων ξενοδόχων.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αρνήθη την διάσωση της εταιρίας Τ.Κ., τα χρέη της οποίας ανέρχονται σε 1,2 δις. στερλινών, αν και από την παύση εργασιών της εταιρίας θα χάσουν την δουλειά τους 21.000 εργαζόμενοι και οι μέτοχοι απώλεσαν πάνω απ’ το 90% της αξίας της μετοχής. Η Κινεζική ΦΟΣΟΥΜ που κατέχει το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τ.Κ., δεν ανταποκρίθη στο αίτημα διασώσεως της, με χρηματοδοτική ένεση 750 εκατομ. στερλινών.

Από την άλλη μεριά, τα κερδοσκοπικά κονδύλια (Φάντς) αναμένεται να κερδίσουν 250 εκατομ. στερλίνες από την χρεωκοπία της Τ.Κ., παίζοντας την μετοχή της εταιρίας short (με «τα κάτω»).
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ) συνιστά ψυχραιμία και μεγαλοψυχία στους ξενοδόχους, ν’ αντιμετωπίσουν με καρτερία την ζημία και τους Βρεταννούς πελάτες της Τ.Κ. «χωρίς δυσμενή μεταχείριση, διότι ο Ελληνικός τουρισμός έχει μέλλον και δεν πρέπει να δυσφημιστεί».
Από το σημείο αυτό, αρχίζουν οι ευθύνες των τουριστικών αρχών και επιχειρήσεων. Πώς δεν πήρανε χαμπάρι το επικείμενο «κανόνι» της Τ.ΚΟΥΚ, όταν στη Τουριστική αγορά -κι όχι μόνο- φημολογείτο η οικονομική αδυναμία της, από ηλικίας 174 ετών Βικτωριανής επιχειρήσεως;
Μήπως ολόκληρος ο ξενοδοχειακός τομέας και οι διαβόητοι «Τουρ-οπερέητορς» πιάστηκαν στον ύπνο και δεν είδαν την αλλαγή που επέρχεται στην αγορά Τουριστικών καταλυμάτων από την βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων, η οποία μείωσε δραστικά τον τζίρο των;
Όταν πάσα «κουτσή-Μαριά» εξασφαλίζει με την χρήση του Ίντερνετ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και κλείνει με το κινητό της διαμονή στο ΑirBnB απανταχού του κόσμου, έχουν μέλλον τα Γραφεία ταξιδίων;
Κι ότε οι «αρμόδιοι» φονξιονάριοι του Τουρισμού κορδακίζονται για τα «νέα ρεκόρ αφίξεων τουριστών» (αλλά «φθινούσης αποδόσεως και προστιθεμένης αξίας»), δεν αντιλαμβάνονται ότι ένας «Μαύρος κύκνος» πάντοτε καραδοκεί στην γωνία για να αιφνιδιάσει την αυταρέσκεια;
Μέχρις κι η κυρία Κουντουρά αιφνιδιάσθη ως πρώην «υπουργίνα Τουρισμού» και ζήτησε παρέμβαση της Κομμισσιόν για την αντιμετώπιση των ζημιών του Τουρισμού επ’ ευκαιρία του επεισοδίου της Τ.Κ.
Στην αντιπέραν ακτή του Αιγαίου, ο χαλίφης της Αγκύρας, που υπέστη ακόμη μεγαλύτερες ζημιές από την στάση πληρωμών της Τ.Κ., δεν ίδρωσε τ’ αυτί του. Ανεκοίνωσε αμέσως τη χορήγηση δανείων στις Τουρκικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που χάνουν σημαντικά ποσά από τις ακυρώσεις του Τ.Κ. Το επιτρέπει ο εθνικός έλεγχος του νομίσματος, της Τουρκικής λίρας, ενώ εμείς, ο «εξυπνότερος λαός του κόσμου» (με το ευρώ), θ’ αναστείλουμε εφέτος τα τέλη διαμονής στα Ελληνικά ξενοδοχεία για να ξελασπώσουν από ζημίες 250-500 εκατομ. ευρώ, κατά τον κ. Θεοχάρη, νυν υπουργό Τουρισμού.
-Αν είναι δυνατόν!

energia


Διαβάστε ακόμα

Τι Σημαίνει η Κατάρρευση του Ομίλου Thomas Cook

σχετικά άρθρα