REAL TIME |

Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Γενικά θέματα 29 Σεπτεμβρίου 2019

Μηνύματα του πολέμου στην Υεμένη: Η ζωή είναι φθηνή, πολύ φθηνή στη Μέση Ανατολή

Yemenis inspect the site of a suicide bus bomb targeting the finance ministry in the southern province of Aden, Yemen, 29 November 2017. According to reports, at least four people were killed and several others were injured when a suicide bus bomb exploded near the finance ministry in the southern Yemeni city of Aden. EPA/STRINGER
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Από τον Μάρτιο του 2015 διεξάγεται στην Υεμένη ένας αιματηρός και βρώμικος πόλεμος. Οι θάνατοι έχουν ήδη ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να χρησιμοποιούν, ανήλικους και ανήλικους μισθοφόρους- συνήθως Αφρικανούς, κυρίως από το Σουδάν- ενώ οι λιμοί και αρρώστιες, όπως η χολέρα, θερίζουν τα γυναικόπαιδα.

Όμως η καθευαυτή ανθρώπινη τραγωδία παραμένει στα ψιλά γράμματα των ΜΜΕ. Η ζωή είναι φθηνή, πολύ φθηνή στη Μέση Ανατολή. Και μόνο όταν κάποια πολεμικά συμβάντα διαταράττουν τα πράγματα, τις λεγόμενες διεθνείς ισορροπίες ή απειλούν να εκτοξεύσουν την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, ο πενταετής βρώμικος πόλεμος στην Υεμένη επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αυτό συνέβη τα ξημερώματα στις 14 Σεπτεμβρίου (Σάββατο ξημερώματα) όταν βομβαρδίστηκαν δυο εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδαραβικής εταιρίας ARAMCO – Αμπκάικ και Χουραίς- που βρίσκονται στη ανατολική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, στον Περσικό Κόλπο που χωρίζει τη χώρα από το Ιράν. Η επίθεση έβγαλε από τη διεθνή αγορά τη μισή περίπου καθημερινή παραγωγή πετρέλαιο της Ριάντ – 5,5 εκατ. βαρέλια- απειλώντας εκτόξευση στις τιμές πετρελαίου, διεθνή κρίση, ακόμη και πόλεμο. “Παραδόξως” τίποτα δεν συνέβη και όλα εκτονώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό.
Η φυλή των επαναστατών Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη ως πολεμικό αντίποινο κατά της Σαουδικής Αραβίας. Η τελευταία, επικεφαλής ενός συνασπισμού κρατών άρχισε τους βομβαρδισμούς το 2015 υποστηρίζοντας το φιλικό της καθεστώς της Υεμένης, που ανέτρεψαν για λίγο οι Χούτι. Η φυλή των Χούτι, είναι μεν αραβική αλλά ταυτόχρονα και παρακλάδι του ισλαμικού σχίσματος (Ιμαμία των Ζαϊτητών) των Σιιτών του Ιράν. Ορθόδοξοι στο Ισλάμ θεωρούνται οι Σουννίτες με ηγέτες τους Σαουδάραβες. Οι μη σουννίτες -που αποτελούν μειοψηφία- δαιμονοποιούνται και καταδιώκονται.
  • Ιστορικά οι Χούτι, που δεν ταυτίζονται απόλυτα με το Ιράν και έχουν σταθεί και απέναντί του, θεωρούνται ο πιο μετριοπαθής κλάδος του Σιιτισμού. Αν επανειλημμένα επαναστάτησαν πρώτα κατά του Βρετανικού ιμπεριαλισμού και κατόπιν κατά του καταπιεστικού Σουννιτικού και φιλο-Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη, το έπραξαν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Αυτό συνεχίζουν να πράττουν και σήμερα διότι καταπατήθηκαν τα συμφωνηθέντα (2011-12) από το καθεστώς. Στον αγώνα τους αυτό, έχουν την υποστήριξη της Τεχεράνης που βρίσκεται σε συνεχή ανταγωνισμό με τη Ριάντ.
Μια κυριαρχία των Χούτι στην Υεμένη ενισχύει πολλαπλά και αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τεχεράνης έναντι όλων που τη δαιμονοποιούν, την απειλούν με πόλεμο και της επιβάλλουν κυρώσεις. Η Σαουδική Αραβία, που χάνει σε πολλά μέτωπα, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί επιρροή των Ιρανών στο “μαλακό της υπογάστριο” και οργάνωσε την επίθεση κατά της Υεμένης. Σύμμαχούς της έχει τα δέκα αραβικά καθεστώτα της περιοχής, πλην του Ομάν. Έχει επίσης την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ (που έχασαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Υεμένη) αλλά και του Ισραήλ, που πάντοτε βρίσκεται απέναντι στο Ιράν σε όλα τα μέτωπα. Τέλος και άλλα Σουννιτικά καθεστώτα, όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκκο, η Ιορδανία το Πακιστάν καθώς και η Τουρκία, δεσμεύτηκαν να συστρατευθούν με την Ριάντ σε μια “Σουννιτική” συμμαχία εναντίον της Τεχεράνης. Πρόσφατα όμως τα Αραβικά Εμιράτα εγκατέλειψαν τον συνασπισμό. Και έπονται και άλλα κράτη.
  • Με λιγοστές εξαιρέσεις όλα τα Δυτικά κράτη και τα δυτικά ΜΜΕ κατηγορούν το Ιράν ως οργανωτή και εκτελεστή της επίθεσης. Το Ιράν δεν κρύβει την ουσιαστική υποστήριξη του προς τους Χούτι αλλά αρνείται επίμονα συγκεκριμένη ανάμειξη.
Εδώ είναι σημαντικό να λεχθεί πως η επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μια ευρύτερης αντιπαράθεσης της ατλαντικής Δύσης (και του Ισραήλ) και των Σουννιτικών καθεστώτων κατά της Τεχεράνης, άμεσο αποτέλεμα της οποίας είναι και το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά του Ιράν με πρωταγωνιστή την Ουάσιγκτον. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο το πυρηνικό προγράμμα του Ιράν, αφού η επί Ομπάμα συμφωνία για τον έλεγχο του ακυρώθηκε μονομερώς από το Τράμπ. Είναι και ο διαχρονικός στόχος αλλαγής καθεστώτος στην Τεχεράνη.
Πηγή: Απόψεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube