REAL TIME |

Weather Icon

Ανάλυση: Πώς επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ το αποτέλεσμα των εκλογών

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς έρχονται ισόπαλοι και βρίσκονται αμφότεροι σε αδυναμία να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη (17/9).
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ανεπίσημα αποτελέσματα, αφού η Εκλογική Επιτροπή δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα παρά αποσπασματικά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του 44% των ψήφων. Εντούτοις, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε πληρέστερα επίσημα αποτελέσματα που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από τις εκλογικές αρχές.

Μετά την καταμέτρηση άνω του 92% των ψήφων, τα κόμματα των δύο αντιπάλων καταλαμβάνουν 32 έδρες το καθένα από τις 120 της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, και δεν καταφέρνουν, με τους αντίστοιχους συμμάχους τους, να φθάσουν το όριο των 61 βουλευτών ώστε να έχουν την πλειοψηφία στο σώμα. To κεντροαριστερό μπλοκ που θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Γκαντς φαίνεται να συγκεντρώνει 55 έδρες, ενώ τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Νετανιάχου, 56 έδρες.

Η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων λαμβάνει εξάλλου 12 έδρες και μπορεί να επιβληθεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ, και ακολουθεί το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν (9 έδρες).
Ο τελευταίος δήλωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί έναν συνασπισμό με το δεξιό Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα Καχόλ Λαβάν («Μπλε-Λευκό») του Μπένι Γκαντς, έτσι δεν αποκλείεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, «αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ δεν είναι πρωτόγνωρο. Στην κοινοβουλευτική ιστορία του Ισραήλ από το 1948 και μετά δεν είχαμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά κυβερνήσεις συνασπισμού. Όταν παρατηρείτο παρατεταμένη κρίση ή υπήρχαν επώδυνα διλήμματα σε επιλογές που είχαν να κάνουν με το Παλαιστινιακό ζήτημα, είτε προσέφευγαν σε πρόωρες εκλογές είτε έκαναν κυβερνήσεις συνασπισμού ή εθνικής ενότητας. Αυτό το κενό που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική ιστορία του Ισραήλ  δημιουργούσε θυελλώδεις σχέσεις, όπως για παράδειγμα η υπερψήφιση της συμφωνίας του Όσλο στην Κνεσέτ. Αυτό δείχνει και πάνω σε ποιες βάσεις στηρίχθηκαν κρίσιμες επιλογές του Ισραήλ πάνω στην ειρηνευτική διαδικασία».
Όσον αφορά στα συμπεράσματα των εκλογών ο Χρίστος Ιακώβου ανέφερε ότι συνεχίζεται η κοινοβουλευτική αβεβαιότητα. Επίσης, παρατηρούμε ότι τα τελευταία 10 με 15 χρόνια στο θέμα της εκλογικής συμπεριφοράς υπάρχει μια μετατόπιση προς τα δεξιά. Ακόμα και το κόμμα Μπλε-Λευκό δεν είναι αριστερό, απλώς υπερπροβάλλει τον κεντρώο χαρακτήρα του αλλά παραμένει ένα κεντροδεξιό κόμμα ανάλογα με αυτά που εμφανίστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών αυτά τα κόμματα εμφανίστηκαν ως «πυροτεχνήματα», τα οποία στην πορεία είχαν συρρικνωθεί ή ενώθηκαν με άλλα κόμματα. Δεν παραβλέπεται επίσης η άνοδος των Αράβων, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά ενωμένοι υπό το κόμμα Ενωμένη Λίστα. Η Ενωμένη Λίστα παίρνει τέτοιο αριθμό εδρών, ώστε εάν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για πρώτη φορά θα υπάρχει αντιπολίτευση, η οποία θα αποτελείται από Άραβες (18%). Τέλος, σύμφωνα με τον Χρίστο Ιακώβου, όσο περνάει ο καιρός το Παλαιστινιακό ζήτημα δεν αποτελεί την κύρια βάση, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά, αλλά άλλα ζητήματα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κόμματα, τα οποία στήριξαν την ειρηνευτική διαδικασία τη δεκαετία του 90’, σήμερα έχουν συρρικνωθεί και οδηγούνται σε ανυπαρξία.  
Όσον αφορά στο ζήτημα εάν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα τις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών απάντησε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν τις επηρεάζει. Ακόμα κι εάν έχουμε το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν επηρεάζει τις σχέσεις αφού οι επιλογές αυτές δεν είναι κομματικές αλλά έγιναν από τεχνοκράτες σε στρατηγικό επίπεδο και επιβεβλημένες λόγω των γεωστρατηγικών αλλαγών, οι οποίες συνέβησαν. Το θέμα είναι καθαρά εσωτερικό».
Ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γαβριήλ Χαρίτος, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για το Παλαιστινιακό ζήτημα είπε ότι «εάν υπάρχει κάτι μοναδικό το τελευταίο διάστημα είναι η παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία εννέα μηνών, ενώ εξήγησε ότι κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε σχηματιστεί και στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους και αντιμετώπιση του πληθωρισμού το 1983-1984. Μέσα σε αυτό το διάστημα πολύ λίγο είχαν ρωτηθεί οι ψηφοφόροι σε σχέση με το Παλαιστινιακό, επειδή επρόκειτο να ανακοινωθεί το σχέδιο Τραμπ».
Όσον αφορά στο πότε θα έχουμε ξεκάθαρο αποτέλεσμα, τόνισε ότι έχουμε ακόμα και τώρα, αλλά αναμένουμε «τη βούλα από την εφορευτική επιτροπή, η οποία θα είναι αύριο. Μέχρι την Κυριακή, Δευτέρα θα ξέρουμε ότι εάν υπάρχει βάση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Σύμφωνα με τον ειδικό όλα δείχνουν ότι το Λικούντ θα είναι στην Κυβέρνηση αυτή.   
Να σημειώσουμε ότι στο Ισραήλ, ο πρόεδρος συμβουλεύεται τους εκλεγμένους βουλευτές οι οποίοι οφείλουν να του προτείνουν έναν πρωθυπουργό. Τα αραβικά κόμματα, που διάκεινται εχθρικά στον απερχόμενο πρωθυπουργό, έχουν ήδη δηλώσει πως θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσουν αν θα στηρίξουν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκαντς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube