Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Σεπτεμβρίου 2019

«Ένα σπίτι για κάθε αδύναμη οικογένεια» (με εισόδημα… 1.000 € / μήνα)

«Ένα σπίτι για κάθε αδύναμη οικογένεια» (με εισόδημα… 1.000 € / μήνα)



Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

Όταν η παγκόσμια κρίση κτύπησε την πόρτα της Ρουμανίας το 2008, η αγορά ακινήτων πάγωσε για τα καλά, όπως συνέβη παγκοσμίως, με εξαίρεση τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γερμανία και ελάχιστες ακόμη εξαιρέσεις. Οι τιμές έπεσαν πολύ. Τα ακίνητα είδαν την αξία τους να πέφτει κάτω του μισού. Οι επενδυτές σταμάτησαν να αγοράζουν, οι τιμές έπεφταν συνεχώς. Τι έκανε τότε το ρουμανικό κράτος;

2009. Πώς σταμάτησε η πτώση της αγοράς ακινήτων

Εκτός από την απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, την οριζόντια μείωση κατά 25% μισθών και συντάξεων (που δεν ξαναμειώθηκαν και μετά από 4 χρόνια δόθηκαν πίσω) και την πολιτική απόφαση να παραμείνουν οι φόροι χαμηλοί, η τότε ρουμανική κυβέρνηση παρενέβη δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το Prima Casa, την πρώτη κατοικία.
 Με αυτό έδωσε κρατική εγγύηση στις τράπεζες για δάνεια αξίας ως 60.000 Ευρώ, ξεμπλόκαρε την αγορά και δημιούργησε ζήτηση. Τα έδωσε μόνο σε όσους πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια, είχαν μισθό, μπορούσαν να πληρώσουν δόση κ.α. Όχι τυχαία, μέχρι σήμερα τα δάνεια αυτά έχουν ελάχιστους κακοπληρωτές. Το θέμα είχαμε αναδείξει στο liberal.gr τον Μάιο του 2016.
Μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας, που σε 18 μήνες βγήκε από την κρίση, το Prima Casa βοήθησε γρήγορα στη σταθεροποίηση των τιμών, που από το 2013 και μετά ανεβαίνουν πάντα με βάση τους κανόνες της αγοράς.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube