Weather Icon
Κίνα , Ρωσία 14 Αυγούστου 2019

FT : Ο φιλελευθερισμός κατεβαίνει στους δρόμους

FT : Ο φιλελευθερισμός κατεβαίνει στους δρόμους

Τι σηματοδοτούν οι διαδηλώσεις σε Χονγκ Κόνγκ και Μόσχα για την μάχη υπέρ του φιλελευθερισμού. Τα κοινά στοιχεία και τα διλήμματα για τις ηγεσίες της Κίνας και της Ρωσίας. Που μπορεί να κάνει λάθος ο Πούτιν.


Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν «η φιλελεύθερη ιδέα ξεπεράστηκε». Ισως. Όμως και ο αντιφιλελευθερισμός δεν φαίνεται εξίσου να τα πηγαίνει τόσο καλά, αν κρίνω από τις πρόσφατες επισκέψεις μου σε Μόσχα και Χονγκ Κονγκ.
Ρωσία και Κίνα αντιπροσωπεύουν τους μεγαλύτερους γεωπολιτικούς και ιδεολογικούς αντιπάλους του δυτικού φιλελευθερισμού. Αμφότερες αντιμετωπίζουν κινητοποιήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα, την αποτελεσματικότητα και την λαϊκή υποστήριξη των κυβερνήσεων. Ως αντίδραση, τόσο η ρωσική, όσο και η κινεζική κυβέρνηση υποχώρησαν σε μια ιδιοτελή παράνοια, ισχυριζόμενες ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις σε Μόσχα και Χονγκ Κονγκ διοργανώνονται από ξένους εχθρούς.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των γεγονότων στις δυο πόλεις. Πρώτον, υπάρχει το ζήτημα του μεγέθους. Η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ έβγαλε στους δρόμους περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους. Η διαμαρτυρία του σαββατοκύριακου στη Μόσχα, η μεγαλύτερη έως τώρα, συγκέντρωσε περίπου 50.000. Η ρωσική αστυνομία κατέφυγε επίσης στη βία και τις μαζικές συλλήψεις πολύ νωρίτερα από αυτή του Χονγκ Κονγκ. Και ενώ η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της κυβέρνησης, το Χονγκ Κονγκ είναι σε μια ημι-ανεξάρτητη κατάσταση, εντός της Κίνας και με δική του ταυτότητα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube