REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 6 Αυγούστου 2019

FT : Γιατί η Κίνα αποφάσισε να «σπάσει το επτά»

FT : Γιατί η Κίνα αποφάσισε να «σπάσει το επτά»

Αποτέλεσμα προσεκτικά σχεδιασμένης κίνησης η διολίσθηση του γουάν στο 7 προς 1 έναντι του δολαρίου. Η διαφορά με το 2016, η μειωμένες προσδοκίες για εμπορική συμφωνία και το μήνυμα στον Τραμπ.


Αν το γουαν «έσπαγε το 7» (ή po qi όπως είναι γνωστό στην Κίνα) στα τέλη του 2016, θα ήταν σημάδι ότι το Πεκίνο χάνει τον έλεγχο του προσεκτικά μανατζαρισμένου νομίσματος και πιθανά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Καθώς όμως η γραμμή διασπάστηκε σήμερα το πρωί, αφού προηγουμένως φλέρταρε με αυτό για σχεδόν τρία χρόνια, όλα ήταν ήρεμα στο Πεκίνο.
Δεν είναι σύμπτωση ότι η κίνηση έγινε λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τον επόμενο μήνα τιμωρητικούς δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές. Το ότι επετράπη στο γουάν να «σπάσει το επτά» είναι ένα προσεκτικά υπολογισμένο τζογάρισμα από την κινεζική κυβέρνηση ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισοτιμία για να βελτιώσει τις χειρότερες επιπτώσεις από τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ χωρίς να πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων.
Η βασική διαφορά μεταξύ του 2016 και τώρα είναι ότι πριν από τρία χρόνια το Πεκίνο αγωνίζονταν να ενισχύσει την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη στο γουάν, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχών στην αγορά και τα νομίσματα.
Αλλά όσο κακή και αν ήταν η αναταραχή, τα αυστηρά capital controls που επιβλήθηκαν στα τέλη του 2016 δούλεψαν, εξαλείφοντας την φυγή κεφαλαίων και κρατώντας τα αποθέματα σε συνάλλαγμα πάνω από τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Η κινεζική κεντρική τράπεζα κέρδισε την εμπιστοσύνη για την ικανότητά της να δουλεύει σε στενή συνεργασία με κρατικά ελεγχόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να κατευθύνει την αξία του νομίσματος στην πιο σημαντική εξωχώρια αγορά -το Χονγκ Κονγκ- όπως και στο εσωτερικό της χώρας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube