REAL TIME |

Weather Icon

Βρετανοί γίνονται Κύπριοι για να γλιτώσουν το Brexit

Βρετανοί γίνονται Κύπριοι για να γλιτώσουν το Brexit
Το χάος που επικρατεί στο Brexit επηρεάζει σημαντικά τους Βρετανούς κατοίκους της Κύπρου, μιας χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και μέλους της Κοινοπολιτείας.
Περισσότεροι από 70.000 Βρετανοί, οι πιο πολλοί συνταξιούχοι, ζουν μόνιμα κυρίως στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό. Οι δυσκολίες εύλογες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ασφάλεια υγείας τους ή ακόμη και στην απόκτηση βίζας. Ολα όμως μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στην απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί (όχι μόνον όσοι κατοικούν στην Κύπρο), φοβούμενοι το άτακτο Brexit προσφεύγουν στην κυπριακή κυβέρνηση για την απόκτηση κυπριακής ταυτότητας, κυπριακού διαβατηρίου και βεβαίως κυπριακής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα 500 Βρετανοί απέκτησαν την κυπριακή ιθαγένεια. Οι αιτήσεις, τώρα μάλιστα που πρωθυπουργός της Βρετανίας έγινε ο Μπόρις Τζόνσον, αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να χορηγήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε Βρετανούς χωρίς όμως να χάνουν και τη βρετανική.

«Σε περίπτωση σκληρού Brexit τίθεται σε κίνδυνο μια σειρά από ζητήματα των «Βρετανών Κυπρίων», όπως το καθεστώς παραμονής τους ή η αναγνώριση επίσημων ντοκουμέντων» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung».
«Η κυβέρνηση της Λευκωσίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, που τους δίνει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου».
Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, σχεδιάζει μετά παρέλευση 7 χρόνων να αποκτήσει ένας Βρετανός την κυπριακή υπηκοότητα χωρίς να αφήσει τη βρετανική. Με το κυπριακό διαβατήριο ο Βρετανός θέλει να ξεπεράσει προβλήματα βίζας σε τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία.
Πηγή: philenews / in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube