REAL TIME |

Weather Icon

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Πέρες Ντε Κουεγιάρ προς Θάτσερ: Συμφωνήθηκε η Διζωνικότητα

της Φανούλας Αργυρού*
Κίνητρα και εμπόδια : Ελάχιστοι εκτοπισμένοι θα επέστρεφαν
Στις 22 Μαΐου 1989 όταν ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Λευκωσία σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βασιλείου μετέφερε στον τελευταίο την απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Τ. Οζάλ (Turgut Özal) στην επιστολή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ (Margaret Thatcher) στην οποία έλεγε (ο Οζάλ) ότι οι Τούρκοι δεν ήσαν ακόμα πεπεισμένοι για την θέση του (Γ. Βασιλείου)  σχετικά με την Διζωνικότητα και την Πολιτική Ισότητα,  ο Βασιλείου αντίδρασε δυναμικά,  γράφει σχετικό έγγραφο. Στο θέμα της Διζωνικότητας ο Βασιλείου απάντησε πως «δεν είχε δυσκολία με τη λέξη που χρησιμοποιείτο στις συζητήσεις, για τις δύο ξεχωριστές γεωγραφικές περιοχές με την κάθε μία να έχει καθαρή πλειοψηφία της μιας κοινότητας. Εκείνο που δεν είχε ακόμα διευκρινιστεί ήταν ο καθορισμός του τι σήμαινε καθαρή πλειοψηφία…»

ΓΓ: Συμφωνήθηκε η Διζωνικότητα – Το Ηνωμένο Βασίλειο η πιο βοηθητική/υποστηρικτική κυβέρνηση

Συνάντηση μεταξύ Πέρες Ντε Κουεγιάρ (Perez De Cuellar) και βρετανίδας Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ 14 Ιουνίου 1989
Στις 14 Ιουνίου 1989 ο Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ Πέρες Ντε Κουεγιάρ (Perez De Cuellar) και η βρετανίδα Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ  συζήτησαν το Κυπριακό και συμφώνησαν ότι «τώρα υπήρχε κάποια ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού και αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στον Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος ήταν  έτοιμος και θαρραλέος  παρ΄όλες τις συχνές  επιθέσεις εναντίον του από τον Σπύρο Κυπριανού».  «Ο Πέρες Ντε Κουεγιάρ της είπε συγκεκριμένα  ότι  είχε επιτευχθεί συμφωνία για την διζωνικότητα και στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων στους οποίους θα   επιτρεπόταν να επιστρέψουν στο βορρά».  Υποσχέθηκε να κρατήσει την Πρωθυπουργό ενήμερη για την πρόοδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πιο βοηθητική και υποστηρικτική κυβέρνηση στις προσπάθειες του να βρει μια λύση, αναφέρει σχετικό  έγγραφο.
Εν τώ μεταξύ οι αξιωματούχοι του Φόρειν ΄Οφις αποφάσισαν να μην συμβουλεύσουν την Πρωθυπουργό να τονίσει στον Γενικό Γραμματέα την ανάγκη να παρουσιάσει το περίγραμμα της συμφωνίας στην συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 28 και 29 Ιουνίου όπως τους είχε ζητήσει ο Γιώργος Βασιλείου,  παρόλο  που γνώριζαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Βασιλείου στο εσωτερικό  από τους επικριτές του και που θα αντιμετώπιζε αν επέστρεφε από τη Νέα Υόρκη με άδεια χέρια. Και αυτό γιατί α) δεν είχαν δει το καθεαυτό έγγραφο για να μπορούν να εκφράσουν σχόλια και β) λόγω διαφορετικών απόψεων από πλευράς Άγκυρας… , σύμφωνα με τα νέα έγγραφα.
«Βοηθητικό και υποστηρικτικό» το Ηνωμένο Βασίλειο
Σημείωση γράφουσας 1 :  Παράδειγμα για το πόσο «βοηθητικό και υποστηρικτικό» ήταν (και είναι) το Ηνωμένο Βασίλειο για την διζωνική απαρτχάιντ λύση για την Κύπρο (που πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το ίδιο το Φόρειν ΄Οφις είχε από τις 16 Αυγούστου 1974 αποφασίσει  να προωθήσει ως «λύση» την Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία – βλέπε αποδεσμευμένα έγγραφα για το 1974) ενώ παράλληλα στη Νότια Αφρική γινόταν αγώνας εναντίον του καθεστώτος απαρτχάιντ είναι και η αναφορά του υποτιθέμενου «φίλου» της Κύπρου της περιβόητης ομάδας «Φίλοι της Κύπρου», βουλευτού τότε Anthony Coombs,  στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 26 Μαΐου 1989. Ο οποίος πίεζε για διζωνική λύση και τερματισμό της «απομόνωσης» του «βορρά» και καλούσε την βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει το «εμπάργκο» και να  εμπορεύεται μαζί του «βορρά»  για να δείξει  η Βρετανία ίση μεταχείριση (το περιβόητο even-handιdness) έλεγε!!
2: Απαραίτητο εδώ να θυμίσουμε και το εξαίρετο άρθρο του Δρ. Κλέαρχου Κυριακίδη στη «Σημερινή» την 1.12.2018 «Το έγκλημα του Απαρτχάιντ και η Κυπριακή Δημοκρατία».
Δημοψήφισμα
Σε προηγούμενο έγγραφο ημερ. 31 Μαρτίου 1989 η βρετανική Υπάτη  Αρμοστεία στη Λευκωσία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του  Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος μεταξύ άλλων τους είχε πει ότι ο Πρόεδρος Γ. Βασιλείου είχε συμφωνήσει στο ότι αμφότερες οι πλευρές θα χρειαζόντουσαν δημοψήφισμα για την όποια διευθέτηση. «Αυτό έδειξε κάποια αποδοχή της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοτήτων», είχε πει.
Στις 22 Ιουνίου 1989 με άλλο τηλεγράφημά της η βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ενημέρωσε το Φόρειν Όφις για το τι περιλάμβανε το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Μεταξύ άλλων λεπτομερειών το τηλεγράφημα αναφερόταν στα εξής θέματα.
Το κεφάλαιο για τις 3 Ελευθερίες προνοούσε ελευθερία διακίνησης δίχως περιορισμούς (εκτός από ανεπιθύμητους  (violet offenders o χαρακτηρισμός) εναντίον της συγκεκριμένης κοινότητας. Θα υπήρχαν περιορισμοί στο δικαίωμα εγκατάστασης και περιουσίας  στην ομόσπονδη οντότητα που θα έλεγχε η άλλη (κοινότητα) και μόνο όταν οι εκτοπισμένοι του 1974 εξασκούσαν τα δικαιώματά τους θα επιτρεπόταν σε άλλους να εγκατασταθούν σε διαφορετική ομόσπονδη οντότητα.
Το κεφάλαιο για την Ασφάλεια προνοούσε μια ισορροπία πριν το ξεκίνημα των μεταβατικών διευθετήσεων μεταξύ Ελληνικών και Ελληνοκυπριακών και Τουρκικών και Τουρκοκυπριακών δυνάμεων. Γενικά η Συμφωνία θα περιλάμβανε και χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω ελάττωση σε συμφωνημένο αριθμό Ελληνοκυπριακών  και Τουρκοκυπριακών  στρατευμάτων, και την αποχώρηση όλων των μη κυπριακών δυνάμεων που δεν προνοούνταν από την Συνθήκη Συμμαχίας. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να υλοποιηθεί πριν την δημιουργία της Ομόσπονδης Δημοκρατίας. Δημιουργία μιας ομόσπονδης δύναμης ίσου αριθμού με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιβλέπει την ελάττωση και την αποχώρηση των δυνάμεων.
Το κεφάλαιο των Εγγυήσεων προνοούσε εκσυγχρονισμό  των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας. Οι δύο πλευρές θα ζητούσαν από τον ΓΓ να διευθετήσει και να προεδρεύσει συνάντησης μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων και των τριών κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για να αναθεωρήσουν το μέγεθος των μη κυπριακών στρατευμάτων που θα επιτρεπόταν να βρίσκονται στην Δημοκρατία σύμφωνα με την Συνθήκη Συμμαχίας. (Οι Βρετανοί υπέδειξαν και ο Φειζελ ( G. Feussel ) συμφώνησε ότι η αναθεώρηση των αριθμών των μη κυπριακών στρατευμάτων έπρεπε να συμφωνηθεί πριν την εφαρμογή των προνοιών για την Ασφάλεια).
Ο Πρόεδρος Βασιλείου, όπως σημειώνεται σε άλλα έγγραφα,  ήθελε οι Εγγυήσεις να έρχονταν από χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριπτε τέτοια προοπτική για να μην υπάρξει εμπλοκή της Ρωσίας.
Φειζέλ : Τα κίνητρα και εμπόδια θα έκαναν σίγουρο ότι  ελάχιστοι θα επέστρεφαν

Η αναφορά του Κ. Φειζέλ για τον μικρό αριθμό εκτοπισμένων που θα επέστρεφαν
Τα δύο κεφάλαια για το εδαφικό και τους εκτοπισμένους αναγνώριζαν  ότι θα υπήρχε συσχέτιση (αδιευκρίνιστη) μεταξύ εδαφικών αναπροσαρμογών και του αριθμού των εκτοπισμένων που θα δικαιούνταν επιστροφή στα σπίτια τους. Προτεραιότητα θα διδόταν στους εκτοπισμένους σε σχέση με άλλους που θα ήθελαν να εγκατασταθούν ή που είχαν περιουσίες σε διαφορετική ομόσπονδη οντότητα… ΄Όμως τα συμφέροντα εκείνων των εκτοπισμένων (δηλαδή Τουρκοκυπρίων) στην περιοχή που θα επιστρεφόταν σε ελληνοκυπριακή διοίκηση θα ήσαν πλήρως εξασφαλισμένα. Η επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιοχές που θα επιστρεφόντουσαν δεν σήμαινε ότι οι  Τουρκοκύπριοι εκτοπισμένοι που ήδη ζούσαν εκεί θα αναγκάζονταν να μετακινηθούν μέχρι να γίνονταν διευθετήσεις για την επανεγκατάσταση τους αλλού. Σε όλες τις  οικογένειες  των εκτοπισμένων του 1974 θα διδόταν η επιλογή να αποφασίσουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατά πόσο ήθελαν να επιστρέφουν και αν όχι θα τους διδόταν αποζημίωση… Μια τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από τον ΓΓ και τις δύο κοινότητες θα ήσαν υπεύθυνοι για το θέμα αυτό… Ο Φειζέλ υπέδειξε ότι οι πρόνοιες για την επιστροφή των εκτοπισμένων είχαν ετοιμαστεί προσεκτικά για να διασφαλίζουν ότι αυτό θα συνέβαινε σε στάδια. Αν και δεν αναφερόταν μορατόριουμ εντούτοις η διαδικασία θα έπαιρνε πολλά χρόνια και ότι ήταν πεπεισμένος πως τα κίνητρα και τα εμπόδια που προνοούσαν οι διευθετήσεις θα έκαναν σίγουρο ότι τελικά ένας πολύ μικρός αριθμός εκτοπισμένων θα εξασκούσε το δικαίωμα της επιστροφής στις περιοχές που θα έλεγχε η άλλη κοινότητα.
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 18/8/2019

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube