Weather Icon

Άγκυρα: Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες από περιοχές της Συρίας που θα γίνει τουρκική επιχείρηση

© AFP 2019 / Aaref Watad
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας «κατηγορηματικά και κατάφωρα» απέρριψε προσπάθειες της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας να δημιουργήσουν «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ωμή παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία όπου θα πραγματοποιηθεί η τουρκική επιχείρηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρό μας, ο αμερικανός πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναχωρήσουν από την περιοχή. Θα συζητήσουμε ζητήματα συνεργασίας μετά την αποχώρηση. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή ζώνης ασφαλείας και έχει δείξει στην Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμη να στηρίξει με πράξεις τα λόγια της. «Ή θα το κάνουμε μαζί, ή θα το κάνουμε μόνοι μας» υπογράμμισε.
«Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρχουν εκεί τρομοκράτες από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε αυτή η συμφωνία να μετατραπεί σε (αμερικανικό) οδικό χάρτη για τη Μανμπίζ» σημείωσε αναφερόμενος στην αμερικανο-τουρκική συμφωνία που αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης πέρσι.
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει να εγκαθιδρύσουν κέντρο συνεργασίας για κοινές επιχειρήσεις και «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία που θα δει ζώνη 3- έως 40χλμ. σε συριακό έδαφος να ελέγχεται από την Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, με τις κουρδικές-συριακές δυνάμεις στην περιοχή να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη και να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους.
Οι συριακές αρχές απέρριψαν τη συμφωνία, αποκαλώντας την «επικίνδυνη» παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και εκφράζοντας τη λύπη τους που «οι Κούρδοι της Συρίας, που δέχτηκαν να γίνουν εργαλείο σε αυτό το επιθετικό αμερικανο-τουρκικό σχέδιο, φέρουν ιστορική ευθύνη γι’ αυτό». 
Η Δαμασκός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» αυτό το δείγμα «κατάφωρης επιθετικότητας» από Τουρκία και ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός καθιέρωσε την παρουσία του στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον ISIS, ενώνοντας δυνάμεις, κυρίως με Κούρδους μαχητές στην εκδίωξη των τρομοκρατών εκτός των συγκεκριμένων περιοχών και βοηθώντας στην δημιουργία αυτόνομης διακυβέρνησης από τη Δαμασκό.
Η Τουρκία έχει διεξάγει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία κατά μήκος των συνόρων της, αποκαλώντας τους «τρομοκράτες» και κατηγορώντας του ότι έχουν δεσμούς με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν, οργανισμός με έδρα την Τουρκία, τον οποίο η Άγκυρα επίσης θεωρεί «τρομοκρατικό» και με τους οποίους οι τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα στην Τουρκία.
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube