REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Κρατείται Σύρος για λόγους εθνικής ασφάλειας

Κύπρος: Κρατείται Σύρος για λόγους εθνικής ασφάλειας
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
O Σύρος παράτυπος μετανάστης 33 ετών κρατείται από προχθές στη βάση δικαστικού διατάγματος για λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν αποκλείεται να απελαθεί. Ο αλλοδαπός κίνησε τις υποψίες ότι είναι ύποπτος για ζητήματα τρομοκρατίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην οποία υποβλήθηκε. 
Ο Σύρος ήρθε στην Κύπρο πρόσφατα και οι Αρχές τον πέρασαν από προσωπική συνέντευξη για να διαπιστωθούν οι λόγοι παρουσίας του στην Κύπρο. Κλήθηκε για προσωπική συνέντευξη στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην παρουσία και μέλους της Europol στη βάση καθιερωμένης πρακτικής για εξακρίβωση των περιπτώσεων που ενδιαφέρουν τις Αρχές για σκοπούς ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι υποψίες κατά του 33χρονου προέκυψαν όταν το όνομά του εντοπίστηκε στη βάση δεδομένων άλλων συνεργαζόμενων χωρών που αφορούν θέματα τρομοκρατίας, οι οποίες τον θεωρούν ως ύποπτο για θέματα τρομοκρατίας και μάλιστα με επιχειρησιακή δράση. Από τις απαντήσεις που έδωσε και την εικόνα που σχηματίστηκε, αποφασίστηκε να ενημερωθεί το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας και ο αλλοδαπός συνελήφθη ως ύποπτος για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα κράτησης και απέλασης για λόγους εθνικής ασφάλειας, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκύψει πρόβλημα για τη χώρα που θα σταλεί, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτός ήρθε διά θαλάσσης μέσω Τουρκίας. 
Τώρα θα γίνουν εξετάσεις για το πώς έφτασε στην Κύπρο και πού διέμενε, ώστε να ερευνηθεί κατά πόσον συνοδευόταν από άλλα ύποπτα πρόσωπα. Η Αστυνομία διερευνά την περίπτωση διακριτικά και έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να προβούν σε ελέγχους κατά πόσο έχουν στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόσωπο. 
Η περίπτωσή του ανησυχεί τις Αρχές αφού δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσωπα από τη Συρία που είτε είχαν σχέσεις με τον ISIS, είτε γενικότερα με θέματα που άπτονται της ασφάλειας, ήρθαν στην Κύπρο με σκοπό την προσωρινή παραμονή εδώ με στόχο να εξασφαλίσουν κάποιο καθεστώς και στη συνέχεια να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι γι’ αυτό που μετά από κάθε άφιξη μεταναστών στη χώρα μας υποβάλλονται σε συνεντεύξεις για την περιοχή προέλευσής τους οι οποίες και «φιλτράρονται» με ανεξάρτητα στοιχεία που λαμβάνονται από διάφορες πηγές. Ο αλλοδαπός παραδόθηκε τελικά στην ΥΑΜ για ανάκριση και αν δεν υποβάλει αίτημα για άσυλο πιθανόν να απελαθεί. 
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία συνεργάζεται στη βάση οδηγίας της ΕΕ που υιοθέτησε η Κύπρος με όλες τις χώρες της Ένωσης για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και ανταλλάσσει πληροφορίες όταν αφορούν πρόσωπα που βρίσκονται στο έδαφος της, είτε πέρασαν από εδώ καθ’ οδόν προς άλλη χώρα. 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube