Weather Icon

Έκλεισαν οδοφράγματα στη μνήμη Ισαάκ – Σολωμού (εικόνες & βίντεο)

Έκλεισαν οδοφράγματα στη μνήμη Ισαάκ – Σολωμού (εικόνες & βίντεο)
Αλέκος Μιχαηλίδης  
Το καθιερωμένο ετήσιο οδοιπορικό τους πραγματοποιούν σήμερα και αύριο τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού με σύνθημα «Πατρίδα μας η ιστορία μας – Δεν την πουλάμε». 23 χρόνια μετά τον Αύγουστο του 1996, οι μοτοσικλετιστές τιμούν τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, των δύο τελευταίων ηρώων της κυπριακής τραγωδίας.
Η πορεία μνήμης Ισαάκ – Σολωμού ξεκίνησε από τη Χλώρακα της Πάφου το πρωί της Παρασκευής και κατέληξε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας το απόγευμα της ίδιας μέρας γύρω στις 17:00. 
Οι μοτοσικλετιστές διήλθαν από διάφορα ακριτικά χωριά και έκλεισαν συμβολικά το οδόφραγμα του Λιμνίτη μετά από στάση στον ιερό ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.
 
 Έκλεισαν επίσης συμβολικά τα οδοφράγματα του Αστρομερίτη, του Αγίου Δομετίου, του Λήδρα Πάλλας και της οδού Λήδρας, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό για τη θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αλλά και το πρόβλημα της Κύπρου.
 Όπως σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους, οι μοτοσικλετιστές επιμένουν ότι ο αγώνας της μνήμης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας είναι διαρκής. Τονίζουν ότι έχοντας συντροφιά τον Τάσο και τον Σολωμό, διατρανώνουν το αίσθημα της απελευθέρωσης και της επιστροφής στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Καρπασία, στη Μεσαριά.
 
 

Η πορεία έχει αντικατοχικό χαρακτήρα, ενώ οι μοτοσικλετιστές θα κάνουν στάση και σε ιστορικά μνημεία όπως τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα.
Παρούσα στην πορεία ήταν και η μητέρα του Τάσου Ισαάκ, Τασούλα, αλλά και η κόρη του Αναστασία.

Αύριο Σάββατο, 10 Αυγούστου, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού θα πραγματοποιήσει μεγάλη εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Πορείες μοτοσικλετιστών από όλες τις πόλεις θα φθάσουν εκεί πριν τις 20:00 το βράδυ και θα διανυκτερεύσουν.
Την Κυριακή 11 Αυγούστου, επέτειο της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, αναμένεται πραγματοποιηθεί το 23ο ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρώων του Παραλιμνίου.
 Στις 11 Αυγούστου 1996, ο Τάσος Ισαάκ έπεσε νεκρός μετά από επίθεση που δέχθηκε από εξαγριωμένο πλήθος Γκρίζων Λύκων στη νεκρή ζώνη παρά το οδόφραγμα της Δερύνειας. Τρεις μέρες μετά, ο ξάδερφός του Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι και υπό το βλέμμα του Ραούφ Ντενκτάς, όταν ανέβηκε στον κατοχικό ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. 
Οι δολοφόνοι τους παραμένουν ασύλληπτοι. Ο φερόμενος ως διακινητής της βαρβαρότητας κατά του Τάσου Ισαάκ, Ερχάν Αρικλί είναι μέλος της ψευδοβουλής. Ο Κενάν Ακίν, που πυροβόλησε κατά του Σολωμού Σολωμού και εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, διετέλεσε και «υπουργός» του κατοχικού καθεστώτος.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube