Weather Icon

Η μισή μας πατρίδα έγινε μία ανάμνηση

Η μισή μας πατρίδα έγινε μία ανάμνηση
Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 1974, η Τουρκία ξεκινούσε τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη, η Τουρκία έβαλε ξανά μπροστά τη στρατιωτική της μηχανή και κατέλαβε το 36,2% του νησιού. Περίπου 170 χιλ. Ε/κ εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να μετατραπούν σε πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα. Έκτοτε έχουν περάσει 45 χρόνια. Οι πλείστοι που έζησαν στις κατεχόμενες περιοχές δεν υπάρχουν πια. Πέθαναν στην προσφυγιά. Και κάθε μέρα που περνά όλο και πιο λίγοι μένουν που έχουν άμεση σχέση με την κατεχόμενη πατρίδα μας. Η μισή μας πατρίδα έχει γίνει μια νοσταλγία και ένα όραμα. Κι ας είναι μερικά μόνο βήματα μακριά μας.

Αυτά τα 45 χρόνια εμείς οι Ε/κ κτίσαμε τη ζωή μας στον νότο και οι Τ/κ συμπατριώτες μας στον βορά. Μάθαμε να ζούμε χωριστά και οι μέρες της δικοινοτικής συμβίωσης να είναι μακρινή ανάμνηση. Μία νοσταλγία που έγινε λιμάνι και όχι φάρος («το παρελθόν είναι φάρος, όχι λιμάνι», ρωσικό γνωμικό).

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, και δύο χρόνια μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μία νέα χαραμάδα ελπίδας δείχνει να ανοίγει. Η συνάντηση των δύο ηγετών μας, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι το παρελθόν μας θα γίνει φάρος και όχι λιμάνι όπου θα αράξουμε τις αναμνήσεις μας για να μιλούμε μόνο για το πριν. Θα γίνει η αρχή για να μπορούμε να κουβεντιάζουμε απλά, ως απλοί άνθρωποι, και για το μετά. Που οι σημερινές και οι επόμενες γενιές Ε/κ και Τ/κ θα κτίζουν μαζί το αύριο και δεν θα περιορίζονται στο παρελθόν. Που απλώς θα γνωρίζουν μέσα από αφηγήσεις και μαυρόασπρες φωτογραφίες του καλού και του κακού μας εαυτού.
Σήμερα, 45 χρόνια μετά, στα κατεχόμενα γιορτάζουν τη δεύτερη φάση της εισβολής και στις ελεύθερες περιοχές θρηνούμε (όσοι θρηνούμε) τη χαμένη μας πατρίδα. Ελπίδα και ευχή στις 14 Αυγούστου 2020, τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Η 14η Αυγούστου 1974 να είναι πλέον μόνο μία ημερομηνία, δίπλα στις πολλές, στην ιστορία του τόπου μας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube