Weather Icon

Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Ερντογάν – Στο Φανάρι ο Ζελένσκι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχεται τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Φανάρι.
Μπορεί να πρόκειται για καθαρή σύμπτωση, μπορεί και όχι. Γεγονός είναι ότι την ίδια ημέρα που Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ήρθαν σε συμφωνία για την «ασφαλή ζώνη» στη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε καθαρά το μέρος της Ουκρανίας (και της Δύσης) εναντίον της Ρωσίας, αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Δεν αποδεχθήκαμε και δεν θα αποδεχθούμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. «Η ύπαρξη συγγενών μας (Τατάρων) στην ιστορική τους πατρίδα, την Κριμαία, η προστασία της ταυτότητας και του πολιτισμού τους, η διατήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι προτεραιότητες της Τουρκίας», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την υποστήριξή του και χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό στρατηγικό εταίρο» της χώρας του.

Χθες, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας έτυχε θερμής υποδοχής στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξή του. «Οι πολιτικές αρχές δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Εκκλησίας», δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ ο Πατριάρχης επανέλαβε την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραχώρησε αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε χαρακτηριστεί σχισματική από το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς η γεωπολιτική σύγκρουση παρέσυρε και τις Εκκλησίες των δύο γειτόνων. Αντιδρώντας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε κάθε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο μεγαλύτερο σχίσμα του χριστιανικού κόσμου έπειτα από εκείνο του 1554. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε απαξιωτικά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζοντάς το «τουρκική ενορία», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έπλεξε το εγκώμιο του κ.κ. Βαρθολομαίου.
Πηγή: REUTERS, A.P., Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube