REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Αυγούστου 2019

Με δύο αστερίσκους η υπογραφή του αμφιλεγόμενου νόμου Σαλβίνι από τον πρόεδρο Ματαρέλα

EPA/QUIRINAL PALACE PRESS OFFICE/PAOLO GIANDOTTI HANDOUT
Τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια, που προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, υπέγραψε τελικά ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, βάζοντας όμως και αστερίσκους.  
Ο νόμος προβλέπει υπέρογκα πρόστιμα και κατασχέσεις σκαφών για τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και ο Ματαρέλα προέβαλε δύο επιφυλάξεις, τις οποίες προσάρτησε με τη μορφή επιστολής στους προέδρους των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και στον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

«Πέραν της αξιολόγησης στο πλαίσιο των κανονισμών, που δεν εμπίπτει στις δικαιοδοσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορώ να μην επισημάνω δύο σημεία, τα οποία προκαλούν σύγχυση», τονίζει ο Ματαρέλα στην επισυναπτόμενη επιστολή του.

Η πρώτη παρατήρηση του Ματαρέλα αφορά το διοικητικό πρόστιμο που φθάνει έως το ένα εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, είναι δυσανάλογο το πρόστιμο για τον κυβερνήτη όποιου σκάφους θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου, που αυξάνει το ελάχιστο όριο 15 φορές και το ανώτατο 20, φθάνοντας έως το ένα εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το πρόστιμο δεν προβλέπει και δεν συναρτάται με την περίπτωση της υποτροπής.
Επιπλέον, σημειώνει ο Ματαρέλα, ο νόμος δεν προσφέρει κανένα κριτήριο διάκρισης μεταξύ των τύπων των σκαφών, ενώ υπογραμμίζει πως με βάση την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου η επιβολή μία τέτοιας ποινής είναι συγκρίσιμη με την επιβολή τιμωρίας ποινικού αδικήματος και ως εκ τούτου ο νόμος δεν τηρεί «την αναγκαία αναλογικότητα μεταξύ συμπεριφοράς και ποινής».
Κυρίως κατά την πρώτη παρατήρησή του, ο Ματαρέλα σημειώνει το πρωταρχικό καθήκον να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς συνθήκες για τη διάσωση στη θάλασσα και την ηθική υποχρέωση της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής.
Η δεύτερη παρατήρηση αναφέρεται στο τμήμα του νόμου που αφορά τις διαδηλώσεις και τη δημόσια τάξη. Ιδίως το σημείο που αφορά την τιμωρία όποιου προβάλλει αντίσταση, ασκεί βία ή απειλεί κρατικό λειτουργό ή τον προσβάλλει κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με τον Ματαρέλα, αυτή η νομοθετική πρόβλεψη δεν καθορίζει επακριβώς τα επίπεδα και τη βαρύτητα της κάθε προσβολής ή αντίστασης, που θα τιμωρούνται, ούτε και προσδιορίζει ποιους κρατικούς λειτουργούς αφορά. Με βάση αυτήν την ασάφεια, το αδίκημα μπορεί να αφορά όχι μόνον αστυνομικούς αλλά διασταλτικά και όλους τους δημόσιους και τοπικούς λειτουργούς, τους ελεγκτές, τους δασοφύλακες, τους εκπαιδευτικούς και τους τεχνικούς των υπηρεσιών ή τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Όπως γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος «εάν, φερ’ ειπείν, κάποιος πολίτης βρίσει τον ταχυδρόμο γιατί δεν του παρέδωσε τη συστημένη επιστολή ή την επιταγή της σύνταξης κινδυνεύει με φυλάκιση έξι μηνών».
Επιπλέον, τονίζει ο Ματαρέλα, μία τέτοια διάταξη εμποδίζει τον δικαστή να αξιολογήσει την πραγματική διάσταση και ένταση του αδικήματος και δημιουργεί αμφιβολίες για την ορθολογικότητα της αντιμετώπισης περιπτώσεων μικρής σημασίας, που δεν συνιστούν αφορμή για «κοινωνικό συναγερμό».
Επίσης, ο Ματαρέλα επισημαίνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στον νόμο για την προσβολή κρατικού λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν περιλαμβάνονται και οι δικαστές.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube