Weather Icon

Πώς η Βρετανία παγιδεύτηκε ως «χρήσιμος ηλίθιος» στην επικίνδυνη πολιτική του Trump έναντι στο Ιράν

Πώς η Βρετανία παγιδεύτηκε ως «χρήσιμος ηλίθιος» στην επικίνδυνη πολιτική του Trump έναντι στο Ιράν
Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στην παγίδα των ΗΠΑ όταν κατέλαβε ένα ιρανικό πλοίο στις 4 Ιουλίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στην παγίδα των ΗΠΑ όταν κατέλαβε ένα ιρανικό πλοίο στις 4 Ιουλίου.  Το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα την Παρασκευή (19/7) όταν κατέσχεσε ένα βρετανικό τάνκερ.
Χρήσιμοι ηλίθιοι
Το Eurointelligence παρέχει ενδιαφέρον σχόλιο για τις κατασχέσεις πλοίων πρώτα από το Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν από το Ιράν.
Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη του βρετανικού πετρελαιοφόρου Stena Impero είναι μια προειδοποιητική ιστορία σε πολλά επίπεδα. Έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε σημαντική διπλωματική καταστροφή τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ.

Αυτή η αντιπαράθεση (μεταξύ Βρετανίας και Ιράν) αποτελεί δημιούργημα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton.
 Πριν από μερικές εβδομάδες, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσα ένα ιρανικό πετρελαϊκό πλοίο με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο, με προορισμό διυλιστήριο στη Συρία. 
Το πλοίο «Grace 1», δεδομένου ότι ήταν πολύ μεγάλο για να διασχίσει το κανάλι του Σουέζ, ξεκίνησε από το Ιράν γύρω πέρασε από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προς τον Ατλαντικό προς την Ισπανία. 
Η Ουάσινγκτον ειδοποίησε την ισπανική κυβέρνηση 48 ώρες πριν το δεξαμενόπλοιο επρόκειτο να εισέλθει στο Στενό του Γιβραλτάρ, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ότι το πλοίο μπορεί να παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις. 
Το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό συνόδευε το «Grace 1» αλλά δεν έλαβε καμία ενέργεια. 
Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε αργότερα ότι θα είχε παρέμβει εάν είχε ενημερωθεί ότι το πλοίο παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube