REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ 20 Ιουλίου 2019

Stratfor : Η αμυντική απεξάρτηση της Ευρώπης βάζει… δύσκολα στις ΗΠΑ

Stratfor : Η αμυντική απεξάρτηση της Ευρώπης βάζει… δύσκολα στις ΗΠΑ
Η Ευρώπη αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες αλλά παράλληλα επιδιώκει στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ. Η πίεση να μην περιοριστούν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων προς την Γηραιά Ηπειρο και πως ανακατεύεται η τράπουλα με Κίνα και Ρωσία.


Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ζητούσαν από τους ευρωπαίους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, εκφράζοντας την ανάγκη για δημιουργία μιας ισχυρότερης Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Και πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει προσπάθειες για να πράξει αυτό ακριβώς, αναπτύσσοντας μια νέα στρατιωτική πρωτοβουλία, που ονομάζεται Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO), σε συνδυασμό με ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο (EDF) ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αυτά τα προγράμματα δεν είναι ακριβώς αυτό που είχε κατά νου η Ουάσινγκτον.
Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να παίρνουν αυτό που ζήτησαν σε ό,τι αφορά μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, η δύναμη αυτή έχει σχεδιαστεί συγκεκριμένα να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις αμυντικές εξαγωγές των ΗΠΑ –κάτι που δεν πολυαρέσει στη Ουάσινγκτον.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube