REAL TIME |

Weather Icon

Το ΝΑΤΟ «καλύπτει» Τουρκία για s-400 – Αποστάσεις από ΗΠΑ για F-35

Tην σημασία του ρόλου της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιανς Στόλενμπεργκ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και της Συμμαχίας δεν περιορίζονται από το πρόγραμμα.
Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ ασφάλειας του Ινστιτούτου Aspen στο Κολοράντο, ο Στόλενμπεργκ δήλωσε ότι ανησυχεί για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, καθώς τόνισε τις αμέτρητες συνεισφορές της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Ανησυχώ για τις συνέπειες της τουρκικής απόφασης, διότι σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε προσθέτοντας «Δεν είναι καλό, δυστυχώς για όλους μας”, πρόσθεσε.
Η Άγκυρα κάλεσε την Ουάσιγκτον να διορθώσει την απόφασή της, η οποία δήλωσε ότι θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ ευρύτερη από τα F-35. Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός στη Συρία μπόρεσε να νικήσει το Ντάες «λόγω της συμβολής της Τουρκίας».
«Χρησιμοποιήσαμε τις βάσεις και  τις υποδομές τους και η Τουρκία διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα». ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα συμβάλλουν σε διαφορετικές αποστολές και επιχειρήσεις, αναφέροντας το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν.
Είπε επίσης ότι κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει εγείρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας  από το ΝΑΤΟ επειδή «όλοι βλέπουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο».
Ο Στόλενμπεργκ επανέλαβε ότι το S-400 δεν θα μπορούσε να γίνει μέρος της κοινής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία διαθέτει αεροσκάφη και ραντάρ που θα παραμείνουν μέρος του συστήματος.
«Το S-400 δεν είναι δυνατό να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και πυραύλων του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι για την ανταλλαγή εικόνων ραντάρ, για την κοινή αεροπορική  επιτήρηση, η οποία αφορά κοινές δυνατότητες και η Τουρκία δεν το ζήτησε», δήλωσε ο Stoltenberg.
«Η ευθύνη μου είναι εν μέρει να προσπαθήσω να βοηθήσω στην επίλυση του προβλήματος. Αλλά όσο δεν λύνεται το θέμα, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε.
«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ ευρύτερος από τα F-35 ή τα S-400», σημείωσε και προειδοποίησε παράλληλα για τον κίνδυνο ενός κόσμου γεμάτο με ρωσικούς πυραύλους. 
Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube