Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 3 Ιουλίου 2019

FT : Η Τουρκία σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ

FT : Η Τουρκία σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ

O Eρντογάν δεν πρέπει να τολμήσει την υπονόμευση του ΝΑΤΟ με την αγορά των ρωσικών S-400. Γιατί θα κάνει μεγάλο λάθος, αν παρασυρθεί από τις τελευταίες, φιλικές δηλώσεις Τραμπ. Το συριακό μέτωπο και ο διπλωματικός θρίαμβος του Πούτιν.


Mια από τις φιλικές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ με απολυταρχικούς ηγέτες στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα ήταν και αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. O κ. Ερντογάν επέμεινε μετά τη συνάντηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πρώτες παραδόσεις του νέου συστήματος θα φτάσουν σε δέκα ημέρες. Αλλά παρά την επίδειξη καλού κλίματος στην Οζάκα, παρακολουθούμε μια σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ σε αργή κίνηση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική καταστροφή.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αναμένεται να είναι τόσο ήπιο στο θέμα των κυρώσεων όσο ο πρόεδρος. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει τα F-35, τα νέα μαχητικά αεροσκάφη που παράγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της – συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας – και να αποκτήσει ταυτόχρονα και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.
Έχει προειδοποιήσει, ότι αν ο κ. Ερντογάν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, η Τουρκία θα δεχθεί ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναστείλει την εκπαίδευση για τους Τούρκους πιλότους των F-35 και έχουν καθυστερήσει την παράδοση ως και 100 αεροσκαφών που αναμένει να λάβει η Άγκυρα. Έχουν δίκιο που πράττει με αυτόν τον τρόπο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube