Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ρωσία 11 Ιουλίου 2019

Η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο

Η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης στον Κόλπο

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν σκόπιμα να οξύνουν τις εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου και εξέφρασε φόβους για μια «άμεση σύγκρουση» στο βαθμό που τα επεισόδια πολλαπλασιάζονται ανάμεσα στο Ιράν και τους Δυτικούς.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και βλέπουμε πως οι κίνδυνοι να υπάρξει άμεση σύγκρουση έχουν τόσο αυξηθεί τον τελευταίο καιρό ώστε είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τη μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Η Ουάσινγκτον έκανε τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κρίση, αυτή η επιδείνωση», πρόσθεσε σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Στο τελευταίο μέχρι στιγμής επεισόδιο, η Βρετανία ανακοίνωσε πως ιρανικά σκάφη επιχείρησαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ «να εμποδίσουν τη διέλευση» ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου από τα στενά του Χορμούζ, εξηγώντας ότι το Βασιλικό Ναυτικό χρειάσθηκε να επέμβει αναπτύσσοντας μια φρεγάτα για να βοηθήσει το πετρελαιοφόρο αυτό.
Η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με ξένα πλοία.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα πως «παρακολουθεί με προσοχή» την κατάσταση, προσθέτοντας πως παραμένει προσηλωμένο στην «ελευθερία της ναυσιπλοΐας χωρίς όρους στον Περσικό Κόλπο και το στενό του Χορμούζ» προς όφελος της καλής λειτουργίας «της παγκόσμιας οικονομίας».
«Καλούμε άλλη μια φορά όλον τον κόσμο σε αυτοσυγκράτηση στον Περσικό Κόλπο ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και στη διευθέτηση όλων των ευαίσθητων ζητημάτων δια της οδού του διαλόγου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο είχε συλλάβει ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, κάτι που το Ιράν κατήγγειλε ως πράξη «πειρατείας» στην ανοικτή θάλασσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λίμπεραλ
Φωτογραφία AP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube