Weather Icon

Νέα προειδοποίηση Μογκερίνι προς Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις

Νέα προειδοποίηση Μογκερίνι προς Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις
Κλιμακώνει τις καταγγελίες και τις καταδικαστικές της ενέργειες για τη νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, η Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο Κουντρέτ Οζερσάι κομπάζει ότι βρίσκονται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αποκατασταθεί μια ισορροπία.  
Σε αυτή τη φάση η Λευκωσία βρίσκει συμπαράσταση στις Βρυξέλλες που δια στόματος Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποιούν την Άγκυρα ότι ετοιμάζονται μέτρα και για επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας σε γραπτή δήλωσή της επισημαίνει πως «η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου». Η ίδια καλεί τις «τουρκικές Αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».Επικαλούμενη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η κ. Μογκερίνι διαμηνύει προς την Άγκυρα ότι «σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα και υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». 
Η Προεδρία τονίζει ότι η επιχειρούμενη δεύτερη γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Η Λευκωσία κακίζει την Τουρκία ότι συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Επικρίνει την τουρκική πλευρά πως αντί να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.  
Η Προεδρία επισημαίνει πως είναι παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, το οποίο έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με τους γείτονές της, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Υπογραμμίζεται, εν προκειμένω, ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες που δήθεν διεξάγονται εκ μέρους  της «ΤΔΒΚ» είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομη και ανυπόστατη είναι και η ίδια η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [541 (1983) και 550 (1984].  
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου, σε παρέμβασή του στον «Αlpha», προέτρεψε την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι ο εντατικός και αποφασιστικός διάλογος που θα οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ. Λύση που θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής.   
Ο Κουντρέτ Οζερσάι εξαπέλυσε επίθεση στην κυπριακή κυβέρνηση για το ενεργειακό ζήτημα και υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει ελαστικότητα προκειμένου να αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος για σύγκρουση. Υποστήριξε ότι το «πρόβλημα των υδρογονανθράκων» μπορεί να επιλυθεί με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για τη διενέργεια γεωτρήσεων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν δώσουν το «σωστό μήνυμα» στην ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ο Τ/κ πολιτικός υποστήριξε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» επέβαλαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Προειδοποίησε ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Οζερσάι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει και παρέπεμψε στη μελέτη που θα ετοιμαστεί για την καταγραφή των περιουσιών.
 
ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 
 
Στα κατεχόμενα φαίνεται να μαίνεται ένας άτυπος πόλεμος σε βάρος του Μουσταφά Ακιντζί. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, κατά την τελευταία παρουσία του στα κατεχόμενα αγνόησε τον Ακιντζί και η εξήγηση που δόθηκε από τη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία ήταν πως θα έχουν συνάντηση κατά την επίσκεψή του που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου. 
Ο κ. Ακιντζί, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, είχε ανέκαθεν σχέση με την Τουρκία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και ότι η πόρτα του είναι ανοικτή για όλους. Ο εκπρόσωπος του Μ. Ακιντζί δεν απέκρυψε τη δυσφορία του γιατί ο Τ/κ ηγέτης αγνοήθηκε και από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και δεν συμπεριελήφθη στους ομιλητές οικονομικού συνεδρίου Τουρκίας- κατεχομένων. Το επιμελητήριο εγκαλείται για ασέβεια με τον Μπαρίς Μπορτζιού να ρωτά εάν και ο Ερντογάν θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης και δηκτικά αναφέρει ότι αυτοί που χάνουν είναι όσοι προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές.
 
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube