fbpx
Weather Icon

Βρετανική πολιτική και προεδρικές ψευδαισθήσεις…

Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε έδωσε προσοχή στις λεπτομέρειες, ειδικά σε έγγραφα και δηλώσεις Βρετανών

Φανούλα Αργυρού
Εκ των πραγμάτων επανέρχομαι στο θέμα της βρετανικής πολιτικής σε σχέση με τη δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14 Μαΐου 2019. Για να προβάλω τεκμηριωμένα ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε από τότε. Παρ’όλες τις δεκάδες επιστολές και επικρίσεις που στάλθηκαν στο Φόρεϊν Όφις και την εκστρατεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας, καλώντας την ομογένεια να αντιδράσει, κ.λπ., κ.λπ.
Υπενθυμίζεται η δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν: «Χθες (13.5.2019) συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Εξοργίστηκε και άναψε από τον «θυμό» του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν και ζήτησε εξηγήσεις από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Πήρε μιαν «απάντηση» από την Πρωθυπουργό, ημερομηνίας 26 Μαΐου 2019, την οποία εξήγγειλε μέρες μετά, στη δεξίωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία για τα γενέθλια της Βασίλισσας, αλλά δεν την… δημοσιοποιεί ακόμα (όπως έγραψα και στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής). Ικανοποιημένος με το «περιεχόμενο» της επιστολής Μέι, είπε μάλιστα περιφρονητικά το κλασικό στην ψευδαίσθησή του ότι τώρα είναι ικανοποιημένος (!) και δεν τον ενδιαφέρει τι λένε άλλοι, δηλαδή ο Σερ Άλαν Ντάνκαν! Το περιεχόμενο δεν το είδαμε, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» στο Λονδίνο, η οποία είναι πολύ καλά πληροφορημένη, αυτό είναι πανομοιότυπο με το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Σερ Άλαν Ντάνκαν στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία (3.6.2019) και στην Επιτροπή Κατεχομένων Εδαφών Αγγλίας (6.6.2019). Οπόταν, αν η «Ελευθερία» είναι σωστή, εγείρονται ερωτήματα ως προς την ικανοποίηση του Προέδρου… (Βλέπε άρθρο μου στη «Σημερινή», 30.6.2019, «O κλειδωμένος χάρτης, η κοροϊδία του Βαρωσιού και οι επιστολές που δεν δημοσιοποιούνται»).
Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε έδωσε προσοχή στις λεπτομέρειες, ειδικά σε έγγραφα και δηλώσεις Βρετανών. Οι οποίοι μετρούν την κάθε λέξη και την κάνουν να χωράει από την τρύπα του βελονιού με πολλές ερμηνείες. Εξ ου και οι εποικοδομητικές ασάφειες του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ…
Έτσι, λοιπόν, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, ο Υφυπουργός Ευρώπης Βορείου και Νοτίου Αμερικής (που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία 2017), με τους δικούς του αξιωματούχους, κατέβαλαν έντονες προσπάθειες εντός της ΕΕ για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία για την 3η της εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγραψε ο συνάδελφος Παύλος Ξανθούλης σε ανταπόκρισή του στον «Φιλελεύθερο», 30 Ιουνίου 2019, με τίτλο «Η Βρετανία πλασάρει συνταγή Τσαβούσογλου για ΑΟΖ – Φ.Α.».
Εξαπέλυσε τους διπλωμάτες του ο Σερ Άλαν Ντάνκαν στην ΕΕ να προλάβουν να μη ληφθούν ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας, γιατί, άκουσον-άκουσον, «τότε ίσως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποκτά πλεονέκτημα, κάτι που, σύμφωνα με τους Βρετανούς, δεν είναι βέβαιον ότι θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για την εκτόνωση της έντασης, όσο και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Πρέπει να συγκαταλέγονται τελικά και αυτές οι προεδρικές ψευδαισθήσεις στις «τραγικές αστειότητες» που αρίθμησε ο κ. Κώστας Χατζηκωστής στο κύριο άρθρο της «Σημερινής» στις 23 Ιουνίου 2019
Υποδείξεις προς Μογκερίνι να μιλά για… «Ανατολική Μεσόγειο»
Έγραψε ο Π. Ξανθούλης: «Συνταγή Τσαβούσογλου, για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με φόντο τη συν-διαχείριση του φυσικού αερίου και πρόσχημα την αποκλιμάκωση της έντασης πλασάρει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Φόρεϊν Όφις, προτάσσοντας την ανάγκη «διαλόγου» και ζητώντας από σημαίνοντες κύκλους της ΕΕ να βάλουν στο περιθώριο τις προθέσεις επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας… Οι κινήσεις του Λονδίνου εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας γκριζαρίσματος της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που, όπως αποκάλυψε ο «Φ», είχε ως αποτέλεσμα το Φόρεϊν Όφις να επιχειρήσει αποδόμηση της, υποστηρικτικής προς τη Λευκωσία, δήλωσης Μογκερίνι, αναγκάζοντας την ΕΕ να αναφέρεται σε τουρκικές έκνομες ενέργειες «στην ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ…» (Η κ. Federica Mogherini είναι η Ιταλίδα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας).
Και συνέχισε η ανταπόκριση του ΠΞ: «Ασταμάτητο το Φόρεϊν Όφις, στην εξυπηρέτηση των στόχων της Άγκυρας κόντρα στη Λευκωσία, σε όλα τα επίπεδα. Ηγήθηκε προσπάθειας κλεισίματος της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου στηρίζοντας την Τουρκία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας τη λεγόμενη ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ του ψευδοκράτους ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος… Με αποτέλεσμα, στην ψηφοφορία 21 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρώτη τη Βρετανία, να τοποθετούνται υπέρ του κλεισίματος της υπόθεσης, ενώ μόλις 5 κράτη-μέλη ψήφισαν εναντίον. Ευτυχώς η υπόθεση δεν έκλεισε την τελευταία στιγμή, όταν 19 κράτη-μέλη τήρησαν αποχή…».
Προσέξτε αυτήν την απαίτηση του Φόρεϊν Όφις προς ΕΕ και την κ. Μογκερίνι, γιατί είναι από τις λεπτομέρειες που δεν «βλέπουν» οι δικοί μας. Που δεν ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν κατάματα το Φόρεϊν Όφις. Ούτε ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος αναπαύθηκε, πλέον, μιας και εξασφάλισε… την περιβόητη επιστολή της Πρωθυπουργού Μέι της 26ης Μαΐου 2019 που δεν δημοσιοποιεί. Και όλα αυτά, καθώς ο Υπουργός του των Εξωτερικών της ΚΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, για να πείσει τους εταίρους στην ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία… Μάλλον ήταν πεπεισμένος ότι τα είχε καταφέρει όταν έγραψε το Sigmalive στις 19 Ιουνίου 2019 «ΥΠΕΞ: Έτσι έπεισα τους εταίρους για κυρώσεις – Επιβεβαίωση ΣΙΓΜΑ».
Στη Βουλή των Κοινοτήτων και η κ. Μέι για «Ανατολική Μεσόγειο»
Στις 24 Ιουνίου 2019, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έδωσε… λογαριασμό στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα όσα συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (European Council), για την κλιματική αλλαγή, παραπληροφόρηση, εξωτερικές σχέσεις, απειλές και άλλα, και είπε:
«Το Συμβούλιο, επίσης, εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες σε σχέση με τις δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
(The Council also expressed serious concerns over Turkey’s drilling activities in the Eastern Mediterranean).
Πλήρως ταυτισμένη η Πρωθυπουργός Μέι με τη γραμμή του Φόρεϊν Όφις/Σερ Άλαν Ντάνκαν και τις επεμβάσεις τους υπέρ της Τουρκίας, καμία αναφορά στο ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις γίνονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην «Ανατολική Μεσόγειο» γίνονται, κάπου εκεί στην… οδό χωράφκια, νούμερο αγκάθκια!!! Ανύπαρκτη η ΚΔ για την «εγγυήτρια» Βρετανία, όπως και για την εισβολέα Τουρκία…
Κατά τα άλλα, δεν ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι λένε άλλοι (Σερ Άλαν Ντάνκαν), φτάνει που έχει την επιστολή της Πρωθυπουργού στο συρτάρι του, που δεν δημοσιοποιεί.
Όπως έγραψε ο φίλτατος βετεράνος δημοσιογράφος, Σάββας Ιακωβίδης, στις 30 Ιουνίου 2019, στη «Σημερινή»: «Την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσε στις Βρυξέλλες να πείσει τους εταίρους μας, ο Πρόεδρος συνέτρωγε, σε ‘κοινωνικό δείπνο’, με τον επόμενο εγκάθετο της Τουρκίας. Τώρα, αφήνει στο νεφελώδες μέλλον πιθανές, αμφίβολες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ καίγεται για συνομιλίες…» (Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας).
Και αυτά, ενόσω τα τουρκικά πλοία ζώνουν την ΚΔ με την 3η εισβολή. Γιατί δεν τολμά, πλέον, να τα βάλει με τον Σερ Άλαν Ντάνκαν και τη βρετανική πολιτική μετά από όσα αλαζονικά έτρεξε να δηλώσει την ημέρα των γενεθλίων της Βασίλισσας. Ίσως να φυλάξει την επιστολή Μέι για ενθύμιο. Για να πλαισιώσει το άλμπουμ με τις φωτογραφίες από τη «γιορτή» της 4ης Μαρτίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο. Με οικοδεσπότη τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Που, τραγική ειρωνεία, είχε διοργανώσει το Φόρεϊν Όφις του Σερ Άλαν Ντάνκαν, των οποίων ήσαν καλεσμένοι όσοι παρευρέθησαν και όχι του Παλατιού… Και είχα γράψει τότε το άρθρο «Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;» («Σημερινή», 19 Μαρτίου 2019), για τα «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Μαρτίου – 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου.
«Τραγικές αστειότητες»
Πρέπει να συγκαταλέγονται τελικά και αυτές οι προεδρικές ψευδαισθήσεις στις «τραγικές αστειότητες» που αρίθμησε ο κ. Κώστας Χατζηκωστής στο κύριο άρθρο της «Σημερινής» στις 23 Ιουνίου 2019.
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Σημερινή

σχετικά άρθρα