Γενικά θέματα 1 Ιουλίου 2019

Εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ;

Το ψευδεπίγραφο «άσυλο» έχει κουράσει την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι μια έννοια πίσω από την οποία κρύβεται ένα πλέγμα παρανομίας, παραβατικότητας, βίας και αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς, μαζί με ένα σύνολο από ιδεοληψίες. Δεν είναι κάθε περίπτωση ίδια και δεν (πρέπει να) αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Η αστυνομία έχει τον πρώτο λόγο όταν ένα πανεπιστήμιο γίνεται άντρο συμμοριών ναρκεμπορίου, όπως στο ΑΠΘ, οργανωμένου παράνομου παρεμπορίου, όπως στο ΟΠΑ, όταν καταφεύγουν σε αυτό ομάδες αντιεξουσιαστών με μολότοφ για να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια, όπως στο ΕΜΠ, ή για να απελευθερώσει χώρους κατειλημμένους επί χρόνια από εξωπανεπιστημιακά κυρίως στοιχεία.
Υπάρχουν, όμως, άλλες πτυχές της παραβατικότητας που δεν (πρέπει να) αντιμετωπίζονται με αστυνομική επέμβαση, αλλά με εσωτερικούς θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου, που (πρέπει να) έχουν συνέπειες. Oταν πρόκειται για αντιδεοντολογικές και αντιακαδημαϊκές πρακτικές και συμπεριφορές. Oταν προπηλακίζονται καθηγητές, όταν διακόπτονται και διαλύονται βίαια συνεδριάσεις πανεπιστημιακών οργάνων, όταν εμποδίζεται η διεξαγωγή μαθημάτων. Oταν απειλούνται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι θα επιβάλλουν με τη βία τι θα διδάσκουν στο μάθημά τους και πώς θα συμπεριφέρονται! Παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια ελευθερίας της διδασκαλίας και της έρευνας. Παραβιάζοντας, δηλαδή, την ουσία της ιστορικής έννοιας του ασύλου.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube