Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , ΗΠΑ 10 Ιουλίου 2019

Όταν χτυπάει το αυγό στην πέτρα, ποιο από τα δύο σπάει; Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ

Ο Κιμ Ντάροχ αποχωρεί από την αγγλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον μετά την αποκάλυψη των emails που έστελνε στο Λονδίνο ασκώντας κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ

Την παραίτησή του από τη θέση του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον υπέβαλε ο Κιμ Ντάροχ, στον απόηχο του σκανδάλου με την αποκάλυψη των emails που έστελνε στο Λονδίνο στα οποία ασκούσε κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 
Το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Βρετανό πρεσβευτή Ντάροχ «παλαβό».

The wacky Ambassador that the U.K. foisted upon the United States is not someone we are thrilled with, a very stupid guy. He should speak to his country, and Prime Minister May, about their failed Brexit negotiation, and not be upset with my criticism of how badly it was…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 9, 2019

Ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ, Κιμ Ντάροχ, βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ μετά τις διαρροές που αποκάλυπταν ότι ο Νταρόκ είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ακατάλληλο» και «ανασφαλή».
«Ο παλαβός πρεσβευτής που το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι κάποιος με τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι, ένας πολύ ανόητος τύπος. Δεν γνωρίζω τον πρέσβη αλλά μου λένε ότι είναι ένας πομπώδης χαζός», έγραψε ο Τραμπ σε χθεσινό του μήνυμα στο Twitter.

Τι έγραφε ο Κιμ Ντάροχ για τον Ντόναλντ Τραμπ
 

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ φέρεται να αναφέρθηκε με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Ντόναλντ Τραμπ και την διοίκησή του, σύμφωνα με διπλωματικά έγραφα που «διέρρευσαν» σε βρετανικό μέσο. 
Είδικότερα, σύμφωνα με τα μυστικά υπομνήματα και τηλεγραφήματα που δημοσίευσε η Mail on Sunday, ο Κιμ Ντάροχ, ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της Βρετανίας, αναφέρει ότι η περίοδος διακυβέρνησης του Τραμπ μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο και στον απόλυτο εξευτελισμό του Αμερικανού προέδρου. 
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η διοίκηση πρόκειται να γίνει πιο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο διχασμένη, λιγότερο αδέξια και ανίκανη διπλωματικά», φέρεται να έγραψε ο Ντάροχ σε ένα ενημερωτικό υπόμνημα, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα. 
Όπως αναφέρει η Mail on Sunday, ο Βρετανός πρέσβης χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς και για τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος έγινε δεκτός από τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, φέρεται να τον αποκάλεσε ανασφαλή και ανίκανο. Σε ένα υπόμνημα που εστάλη μετά την επίμαχη επίσκεψη, o πρεσβευτής αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία των Βρετανών, αλλά προειδοποιεί το Λονδίνο να μην περιμένει πολλά, αφού για τον Τραμπ προτεραιότητα έχει πάντα η προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων. 

Επίσης, ο Ντάροχ αναφέρει ότι τα αμερικανικά δημοσιεύματα για άγριους καυγάδες και χάος στον Λευκό Οίκο, που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Τραμπ αποκαλώντας τα fake news, σε μεγάλο βαθμό ευσταθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντάροχ τοποθετήθηκε στο πόστο του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ το 2016, προτού ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα καλύπτουν μια περίοδο από 2017 μέχρι σήμερα. 
Το Foreign Office, στην πρώτη του δήλωση, δεν διέψευσε την αυθεντικότητα των υπομνημάτων.
«Οι Βρετανοί πολίτες περιμένουν από τους πρεσβευτές μας να παρέχουν στους βουλευτές μια ειλικρινή, ωμή αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα που βρίσκονται. Οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα της απόψεις των βουλευτών ούτε και της κυβέρνησης. Τους πληρώνουμε για να είναι ειλικρινείς. Η ομάδα μας στην Ουάσινγκτον έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο και αναμφίβολα αυτοί δεν θα επηρεαστούν από κακόβουλες συμπεριφορές», είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές επιπτώσεις των αποκαλύψεων.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube