Weather Icon

Θα γίνει η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θέμα των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού;

Αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ποιο θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης; Θα δεχθεί η Τουρκία να αποχωρήσει από την ΑΟΖ τής Κ.Δ. χωρίς όρους; ΄Η μήπως θα «δείξει καλή διάθεση και συνεργασία για να επιλυθεί το θέμα της γκρίζας ζώνης της ΑΟΖ;»
Είναι δυνατόν αυτήν την περίοδο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, που να οδηγήσουν σε διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού; Τονίζω διαρκή και βιώσιμη, επειδή η δίκαιη λύση έχει απομακρυνθεί εδώ και μια δεκαετία, όταν οι συνεχόμενες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις της πλευράς μας μετέτρεψαν την ομοσπονδία σε συνομοσπονδία.

Όταν με τις συνεχείς υποχωρήσεις οι Έλληνες μετατραπήκαμε σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όταν η πλευρά μας αποδέχτηκε την παραμονή όλων των εποίκων. Όταν οι χρήστες μετετράπησαν σε ιδιοκτήτες και πολλά άλλα.

Θα πει κάποιος ότι τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Όμως όλες οι παραχωρήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία έχουν κατοχυρωθεί για την τουρκική πλευρά μέσα στις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, που έχουν αποδεχτεί οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Οι ίδιες ηγεσίες που θεωρούν την πρόταση για μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ομοσπονδία με γραπτή πρόνοια της συμφωνίας ως άρνηση για λύση, επειδή δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούν οι Τούρκοι.
Είναι δηλαδή βέβαιο ότι μόλις η Τουρκία κάμει κάποιαν αόριστη και ασαφή δήλωση για τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και την αποχώρηση μερικών κατοχικών στρατευμάτων, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα αποδεχτούν την κατάργηση της Κ.Δ., την αναβάθμιση της υποτελούς διοίκησης των κατεχομένων σε νόμιμο κράτος και την επανένωση δυο ισοτίμων κρατιδίων. ΄Ετσι νόμιμα, μόνιμα και με την υπογραφή μας θα καταλήξουμε σε διχοτόμηση και δυο κράτη.
Αυτή ήταν η τραγική κατάσταση από την οποία κάποιοι ανέμεναν επανέναρξη των συνομιλιών και συνομολόγηση λύσης. Τώρα η κατάσταση έγινε χειρότερη. Η τουρκική εισβολή επεκτάθηκε και στην ΑΟΖ της Κ.Δ. Η Ε.Ε. αντικρίζει χλιαρά τη νέα εισβολή και την παραβίαση της ΑΟΖ της Κ.Δ., που είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε. Κάποιες χώρες της Ε.Ε. δεν ενοχλούνται και τόσο και η παραδοσιακά εχθρική χώρα των λόρδων τείνει να δικαιολογήσει την πειρατική ενέργεια της Τουρκίας και να αφήσει με ασάφεια γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ της Κ.Δ. Η Τουρκία επιμένει πειρατικά στη θαλάσσια εισβολή της και στην καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ. Η Ε.Ε. καταδικάζει την Τουρκία και την ίδια ώρα, αντί να λάβει μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σταματήσει την πειρατεία, δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην επίτευξη λύσης μέσω συνομιλίων.
Ως απλός πολίτης διερωτώμαι: Αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ποιο θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης; Θα δεχθεί η Τουρκία να αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Κ.Δ. χωρίς όρους; ΄Η μήπως θα «δείξει καλή διάθεση και συνεργασία για να επιλυθεί το θέμα της γκρίζας ζώνης της ΑΟΖ»; Είναι φυσικό πως θα αποδεχτεί και πάλι μια πενταμερή διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δυο κοινοτήτων για διαμερισμό πρώτα των υδρογονανθράκων και μετά της εξουσίας του νέου κράτους. Και όταν τα πετύχει αυτά θα κάμει και την παραχώρηση της κατάργησης των εγγυήσεων της Κ.Δ., αλλά θα αναλάβει την εγγύηση για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων.
Μακριά, λοιπόν, από τέτοιες διευθετήσεις. Ας δείξουμε επιτέλους πνεύμα αντίστασης. Ας απαιτήσουμε άνευ όρων απομάκρυνση των πειρατικών πλοίων από την ΑΟΖ της Κ.Δ. Και ποτέ μην αποδεχτούμε συζήτηση για την ΑΟΖ της Κ.Δ.. Και τι θα κερδίσουμε; Θα μας πουν ειρωνικά οι τουρκολάγνοι της όποιας επανένωσης.
Απαντούμε: Θα κερδίσουμε τη διατήρηση και συνέχιση της Κ.Δ., που είναι το τελευταίο οχυρό που δεν έχει αλώσει ακόμη η Τουρκία. Και χωρίς κατάργηση της Κ.Δ. δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τους στόχους της. Έστω και αν κάμει δέκα διατρήσεις στην ΑΟΖ μας. Γιατί αέριο δεν μπορεί να βγάλει.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube