Weather Icon

Ο 15λογος της Εξωτερικής πολιτικής

Ο 15λογος της Εξωτερικής πολιτικής
Για να βρεις συμμάχους διεθνώς πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Πρώτοννα ξέρεις εσύ τι θέλεις (άμεσα και μέσο-μακροπρόθεσμα), ανεξαρτήτως του τι θέλουν οι άλλοι. Αν δεν έχεις δικούς σου στόχους, αυτό θα το καταλάβουν οι άλλοι και θα σε σέρνουν όπου θέλουν εκείνοι! Ή θα σε αγνοούν.
  • Δεύτερον, να ξέρεις ποιες είναι οι επιδιώξεις των άλλων στην περιοχή σου και με ποιους μπορείς να επιτύχεις «ευθυγραμμίσεις» συμφερόντων.
  • Τρίτον, να ξέρεις ποιο είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικό στοίχημα της περιοχής και εκεί να φτιάχνεις συμμαχίες, ώστε να βγεις κερδισμένος.
  • Τέταρτον, να διεκδικείς ρόλους στην περιοχή σου που εξυπηρετούν τις δικές σου επιδιώξεις αλλά και τις επιδιώξεις άλλων γύρω σου. Όποιος δεν διεκδικεί ρόλους έναντι τρίτων, δεν στήνει συμμαχίες και δεν κερδίζει τίποτε.
  • Πέμπτον, να εκμεταλλεύεσαι υπέρ σου, όλες τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Γιατί αυτό κάνουν κι όλοι οι άλλοι, για τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται σε βάρος σου.
  • Έκτον, να θυμάσαι: Ο εχθρός του εχθρού σου μπορεί να γίνει «φίλος» σου. Αλλά ο φίλος του εχθρού σου, δεν είναι κατ’ ανάγκην και δικό σου «εχθρός».
Οι μεγάλες στρατηγικές συγκλίσεις χτίζονται σχεδόν πάντα σε μεγάλες αντιπαλότητες προς τρίτους. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, απλώς θέλει να σε αποδυναμώσει…

Για τη συνέχεια LastPoint

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube