Weather Icon
Γεωπολιτική , ΗΠΑ , Ιράν 22 Ιουνίου 2019

Stratfor : Τι μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Ιράν σε πόλεμο

Stratfor : Τι μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Ιράν σε πόλεμο

Γιατί μια ευρεία σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο σενάριο. Η αμοιβαία εχθρότητα και η σημασία της έλλειψης καναλιών επικοινωνίας. Η σημασία της δομής των Ιρανικών δυνάμεων.


Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο καθώς το Ιράν προετοιμάζεται και κινητοποιεί τον στρατό του. Μαζί, οι ενέργειες των δυο χωρών αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πολέμου. Ο κίνδυνος επιδεινώνεται από μια ομάδα εντός του Λευκού Οίκου, επιτομή της οποίας είναι ο πολεμοχαρής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, που είναι πιο πρόθυμη από άλλες στην κυβέρνηση να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν. Φυσικά, ο Μπόλτον έχει ιδεολογικούς εταίρους στο Ιράν, ιδιαίτερα στο Σώμα της Ισλαμικής Φρουράς της Επανάστασης, που επίσης… ξύνονται για καυγά (σ.σ. κάτι που φάνηκε από την κατάρριψη του αμερικανικού drone).
Όπως όμως έχουν τονίσει οι ηγέτες σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, οι δυο χώρες εξακολουθούν να βλέπουν επιφυλακτικά έναν κοστοβόρο πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα στο Πεντάγωνο, που θα προτιμούσαν να αποφύγουν έναν πόλεμο και να επικεντρώσουν την προσοχή και τους πόρους της χώρας στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube