Weather Icon

Bruegel: Ελλάδα, ο μεγάλος ηττημένος της ανάπτυξης για την ΕΕ στο διάστημα 2003 – 2015

Bruegel: Ελλάδα, ο μεγάλος ηττημένος της ανάπτυξης για την ΕΕ στο διάστημα 2003 – 2015
Την άνευ προηγούμενου συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας εξετάζει το Bruegel σε ανάλυσή του για την πορεία της ΕΕ στο διάστημα 2003-2015
Την οικονομική πορεία των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και κάποιων περιοχών τους κατά το διάστημα 2003 – 2015 εξετάζει σε ανάλυσή του το Bruegel, καταλήγοντας –στο γνωστό σχεδόν σε όλους- συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που είδαν την οικονομία τους να συρρικνώνεται δραματικά. 
Φυσικά αυτή η συρρίκνωση καταγράφηκε από το 2010 και μετά, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων για τη χώρα.
Στην ανάλυση του Bruegel τονίζονται τα ακόλουθα: «Η οικονομική ανάπτυξη ήταν διαφορετική στις περιφέρειες της ΕΕ, ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας ο έλεγχος για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και σε τοπικό επίπεδο.
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αρκετά επιτυχημένες περιφέρειες σε πολλές χώρες της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει ένα καλό πλαίσιο ανάπτυξης. 
Ωστόσο, οι χειρότερες επιδόσεις είναι πιο συγκεντρωμένες σε ορισμένες χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ειδικοί για κάθε χώρα παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Η οικονομική ανάπτυξη έχει διαφέρει αισθητά σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. 
Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της ΕΕ μεταξύ του 2003 και του 2015 ήταν στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής και στο νότιο τμήμα της Ιρλανδίας (Χάρτης 1).
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα γνώρισε ιδιαίτερα δραματική ύφεση, ενώ οι περισσότερες περιοχές της Ιταλίας και πολλές περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφουν, επίσης, πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης.
Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube